Kat İrtifakı Nedir?

Kat irtifakı nedir için cevap avantajlı gibi görünse de daha sonrasında daire sahiplerini zor duruma sokabilir olabilir. Konut yapılacak olan alanda bodrum katı oluşturulduktan sonra daire sahipleri arsa tapu senedi talep edebilirler. Belirtilen duruma kat irtifakı adı verilir. Kat irtifakı nedir? sorusunu yöneltenler için yapılan işlemler ile birlikte ev bitmeden müşteriler arsa üzerinden konutlarının tapularını alabilirler. Genellikle banka kredisi ile ev almak isteyenler böyle bir işlem gerçekleştirir. Ancak henüz konut tamamlanmadığı için tapu sahiplerinin evler bitene kadar beklemeleri gerekir.

Tamamlanmayan Konutlar İçin Geçerli

Tamamlanmayan konutlar için geçerli kat irtifakı olmaktadır. Tamamlayan konutlar için geçerli daireler, kat mülkiyeti ile birlikte kurallara uygun bir şekilde sahiplerine teslim edilir.

  • Konut kredi alabilmek adına kat irtifakının olması zorunludur. Aksi takdirde bankalar kredi vermez.
  • Kat mülkiyeti olanlar kredi çekmek istediklerinde, borçları bitene kadar konutlarının üzerine ipotek konulur.
  • Kar irtifakı alınan bir binada, proje tamamlandığında kat mülkiyeti de alınmak zorundadır. Aksi takdirde mülkiyet alınmadığı için ceza uygulanır.
  • Bazı vatandaşlar için kat irtifakı daha avantajlı gelse de konut bitmeden tapu alındığı için daha sonrasında bazı problemler ortaya çıkabilir.

Kat İrtifakı Nedir?

Kat irtifakı ne zaman alınabilir?

Kat irtifakı ne zaman alınabilir sorusunun cevabı, bir binanın kat irtifakı tapusunu alabilmek için öncelikli olarak konut yapım işlemlerinin başlanması ve arsanın belirlenmesi gerekir olmalıdır. Bodrum kat ya da temel atıldığında vatandaşlarda kat irtifakı tapusu başvurusu yapabilirler.

Dezavantajları

Dezavantajları da vardır her ne kadar avantajlı olarak bilinse de. Dezavantajları dikkat edilmemesi durumunda kat irtifakını kötü etkileyebilir.

  • Konut ile ilgili yıkım kararı çıkması durumunda tapu geçersiz sayılır.
  • Konutlar, projeye uygun bir şekilde oluşturulmadığında, bankalar kredi vermez. Bu durum kredi ile ev almak isteyen ve kat irtifakı yaptıran kişilerin mağdur olmasına zemin hazırlar.
  • İskânsız konut projelerinde kat irtifakı başvurusu yapılmamalıdır.
  • İskanlı ve yapı kullanma izin belgesi olan konut projelerinde kat irtifakı tapusu almak daha avantajlı olacaktır.

Yukarıda belirtilen unsurlar ve ev fiyatları dikkate alındığında, daha sonrasında mağduriyet yaşamamak için kat irtifakı yerine, projesi tamamlanmış ve iskanı verilen daireleri satın almak daha avantajlı olacaktır.

Kategoriler: Genel Bilgiler

0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir