Ölçek Hesaplama

Ölçek hesaplama yeryüzü şekillerinin harita ile ifade edilebilmesi için kullanılır. Bu noktada harita mühendisleri ve mimarlar için ölçek hesaplama son derece önemlidir. Yeryüzü şekillerinin daha kolay gösterilebilmesi için küçültme yöntemi olarak da bilinen ölçek, haritalarda uzunluk ve alanların hesaplanmasına da yardımcı olur. Bir bölgenin harita ve gerçek uzunluğunun birbirlerine olan oranları ölçeğini verir. Pek çok alanda kullanılan ölçek bu sayede yeryüzündeki tüm şekillerin kolaylıkla kağıt üzerine dökülebilmesine yardımcı olur. Ölçek hesaplama işlemin de ölçek diğer bir ifade ile küçültme oranı olarak da belirtilebilir.

Ölçek Türleri

Ölçek türleri mekanların ve yeryüzü şekillerinde hesaplanmasında kullanılan birden fazla türe sahiptir. Nesnelere sayı vermeden ifade edilebilmesi için kullanılan ölçek, en küçük ölçme birimi olarak da ifade edilir. Ölçek türleri için ipuçları;

  • Ölçeklerde eşitlik, genellik ve kullanışlılık kuralları hakimdir.
  • Oranlı ölçekler istatistiksel işlemlerde rahatlıkla kullanılabilir.
  • Ölçekler sayesinde yeryüzü şekillerini ve hesaplama yapılan alanı 1/1000 oranında küçültmek mümkündür.
  • Harita mühendislerinin plan çizmelerini kolaylaştıran ölçek günümüzde konuların ya da mimari yapıların kuş bakışı olarak ifade edilmesi için de kullanılır.

Bir alanın ölçek ile hesaplanması, daha kolay ifade edilmesine yardımcı olur. Aynı zamanda ölçekle hesaplanan noktalar, çizim ile daha net bir şekilde ifade edilebilir. Ölçekler her zaman santimetre (cm) ile ifade edilir.

Mimari Alanlar 

Mimari alanlar için ifade edilmesi ve konut projeleri çizilirken de ölçeklerden yardım alınır. Harita ve gerçek uzunluğun birbirine bölünmesi ile birlikte ölçek hesaplamak son derece kolaydır. Mimari alanlar hakkında ölçek için;

  • Harita ile gösterilebilecek tüm mekanlarda ölçek kullanılarak hesaplama işleminin daha kolay bir şekilde yapılmasına yardımcı olunur.
  • Bir ortamın kuşbakışı görüntüsü olarak da bilinen ölçekler, iç mimarlık ve peyzaj mimarlığı gibi alanlarda da kullanılır.
  • Farklı ölçeklerde hazırlanmış haritalar ile mekanlardaki yer şekilleri ve yapılar ile ilgili daha kolay bilgi sahibi olunabilir.
  • Kesir ve çizik olmak üzere ikiye ayrılan ölçekler, ülkelerin haritalar üzerinde gösterilirken matematiksel hesaplamalar ile ifade edilebilmesi için tercih edilir.

Çizik ölçekte haritalardaki koyu yerler, yüksek noktalar olarak ifade edilir.


0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir