Vaziyet Planı Çizimi

Vaziyet planı çizimi için öncelikle binanın tasarım planının hazırlanması ve ardından statik projesinin de bitirilmesi ile beraber artık son şeklini verecek olan vaziyet planı aşamasına geçilmelidir. İnşa edilecek olan binanın çevresinde yer alan yollara ya da yerleşim alanlarına olan mesafesi ve sınırları hakkında incelemeler gerçekleştirilerek hazırlanan plan vaziyet planıdır. Vaziyet planı çizimi işlemleri sırasında detayı bir işlem gerçekleştirilmelidir. Sokakta bulunan bir elektrik direğinin dahi projenin şekillenmesi üzerinde büyük etkisi bulunmaktadır. Sadece çevrede olan değişkenlerin öğrenilmesi konusunda değil binanın bu değişkenlere göre yeniden konumlandırılması ile alakalı da işlem gerçekleştirilmektedir.

Vaziyet planı çizimi içinde yer alması gereken temel unsurlar;

  • Binanın inşa edileceği alanın eğimidir. Özellikle tepelik olan bölgelerde bina inşası sırasında dayanıklılık için gerekli olan bütün düzenlemeler detaylı bir biçimde yapılmalıdır.

Vaziyet Planı Çizimi

 

 

Binanın çevresinde yol varsa yol ile binanın durumu.

  • Binanın yolu arazisinden tek bir metre bile almamasına özen gösterilmelidir. Aksi halde daha önce görülmüş olan örneklerde oldu gibi binaların duvar kısımlarında kadastro ekipleri tarafından yıkımlar yapılabilmektedir.
  • Binanın kaplayacağı toplam alan metrekare cinsinden belirtilmelidir Bu işlemler sırasında rüzgar yönlerine ve genel olarak binanın cephelerine de plan kapsamında yer verilmelidir.

Vaziyet Planı Hakkında Dikkate Alınması Gereken Detaylar

Vaziyet planı hakkında dikkate alınması gereken detaylar vardır. Aksi takdirde binaların yapıların birbiri ile olan ilişkisi hakkında fikir sahibi olmak mümkün olmayacaktır. Bu durum da yerleşim yerlerinde yapılar arasında kaos oluşmasına bile sebebiyet verebilmektedir. Vaziyet planı çizilirken kişilerin uymaları gereken kanun 3194 sayılı imar kanunudur. Kanunda dikkate alınan temel hususlar;

  • Plan kapsamında binanın son katının ölçesi yükseklik bakımından incelenmeli ve yazılmalıdır.
  • Vaziyet planları genel olarak 1/200 ölçeğine bağlı olarak çizilmektedir. Ölçek konusunda programlar üzerinden değişimler yapılabilmektedir.
  • Ev tavan kısmında kullanılan döşemenin kodu net olarak raporda belirtilmelidir.
  • Binaların zeminde ne kadar alan kaplayacakları da net veriler ile sunulmalıdır.
  • Binanın yönü ve hakim rüzgar yönü toplu olarak ilgililere sunulmalıdır.

Bu hususların dışında hareket edilmiş olan yapıların inşaya başlamasına izin verilmemektedir.


1 yorum

Mimarın günlüğü · 21 Kasım 2018 14:41 tarihinde

Kotlar ve topoğrafya arasındaki bağlam dengesini de unutmamak gerekir. Faydalı, özet bir yazı olmuş.Kentsel bellek için de önemli bir konuma sahip vaziyet planı.Teşekkürler.

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir