Ahşap Kompozit

Ahşap kompozit yeni nesil ürünlerden oluşur. Ahşap kompozit, mikro ahşap talaşı ve kaliteli plastik malzemelerin belli bir oranda son teknoloji kullanılıp bir araya getirilmesi ile yapılır. Ahşap sektörünün hemen hemen tüm ürünlerinde ağaç kullanımına alternatif oluşturmaktadır. Çevre korunmasında daha büyük rol oynamaktadır. Kullanım alanı her geçen gün yaygınlaşmaktadır.

Ahşap Kompozit Nedir?

Ahşap kompozit nedir? Tam olarak ahşap kompozit nedir ve hangi alanlarda tercih edilmektedir? Kompoze etmek; birbirinden özellik olarak fark gösteren materyalleri, birleştirerek ortaya yeni bir materyal çıkarma işlemi  olarak açıklanabilir. Ahşap kompozit için ise ahşap ve belli oranlarda plastik materyali birleştirmek sureti ile ortaya çıkan yeni materyaldir diyebiliriz. Ahşap kompozit materyali üretilirken, belli oranlarda mikro – toz haliinde ahşap talaşı, pe, pvc yani özel organik tutturucu kullanılmakta. Bu materyaller ekstürizyon teknoloji kullanılarak birleştirilip, ahşap kompozit materyaller üretilmektedir. Ahşap kompozit nedir sorusunun yanıtı verilmiştir.

Uygulamalarda hangi malzemeden ne kadar kullanılacak olduğu değişmektedir. Ahşap kompozit nedirsorusunun yanı sıra, aynı zamanda materyaller nereye göre belirlenir sorusu da sorulur. Bu durumda genel olarak %60 oranında ahşap talaşının kullanıldığı söylenebilir. Plastik ise insan sağlığına uygun olacak şekilde tercih edilmektedir. Özel organik tutturucu ise %10 oranında yer almaktadır. Üretici açısından bu oranlar değişebilmektedir. Sağlıklı bir üretim olması açısından aşağı yukarı bu malzeme oranlarının yer alması gerektiğini söyleyebiliriz.

Ahşap Kompozit Avantajları

Ahşap kompozit avantajları nedir? Düşündüğünde ahşap kompozit avantajları ilk olarak ağaca alternatif olarak kullanılmasından gelir. Yani ağaçların bilinçsiz kesimini önlemek açısından son derece önemli bir yere sahiptir. Ayrıca hammadde olarak yeniden üretime dönen bir malzeme kullanılıyor olması da ağaç kesiminin engellenmesi açısından son derece önemlidir. Diğer ahşap kompozit avantajları aşağıdaki gibidir.

  • Asite karşı dirençli malzemedir.
  • Darbelere karşı dayanıklı malzemedir.
  • Çürüme olmaz.
  • Kaymaya karşı dirençlidir.
  • Yosunlanma yapmaz.
  • UV katkılıdır, güneş ışınlarına karşı büyük ölçüde dirençlidir.
  • Liflenme olmaz ve kıymıklanma da olmaz.
  • Özel bakım ve boyamaya gerek duyulmaz.

Yukarıda verilen özellikler kapsamında, direkt olarak avantajlı bir malzeme olduğunu göreceksiniz. Kullanımı son derece avantajlı olacağından, pek çok alanda da tercih edilir. Malzemelerin oranına göre alternatif üretim yapılır.

Ahşap Kompozit Ürünleri

Ahşap kompozit ürünleri neler? Genel olarak farklı alanlarda kullanılan ahşap kompozit ürünleri var. Genel olarak şehir mobilyası ürünlerinde, yaygın olarak tercih edilmektedir. Dayanıklılığı ile dikkat çeken malzeme, şehrin içinde yer alan banklarda ilk olarak kullanılan malzemedir. Bankların ayak bölümünde yer alan materyaller için metal malzemelerin kullanımı söz konusu olmaktadır. Ahşap kompozit lataların teknolojisi ile doğa içinde yer alan malzemelerin daha uzun süre kullanımını da destekler. Ahşap kompozit ürünleri kullanımı ile avantajlı şeklide üretim yapılmış olur.

Kategoriler: Genel

0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir