Ankraj Nedir?

Ankraj nedir? İnşaat, mimarlık gibi sektörlerde en çok kullanılan terim ankraj nedir? Zemin içine belli bir açı ile açılmış olan delik, yüksek dayanımlı ve korozyona karşı korumalı olarak özel çelikten ön germeli bir halat ya da halatlar deneti yerleştirilmesi ile beton enjeksiyonunun yapılmasından oluşturulan yapısal bir uygulamalıdır. Tanımı bu şekilde yapılabilir. Kısaca saplama ya da gömme anlamına gelmektedir. En önemli özelliği; yapı öğesini tuğla ya da taştan yapılan bir bölüme kenetleme işlemidir. Demirleme, tutturma anlamına gelir. Ankraj nedir sorusunun yanıtı detaylı şeklide verilmiştir. Ankrajlar üzerine uygulanan gerilme kuvvetini zemine iletme görevini uygular.

Ankraj Kullanım Alanları

Ankraj kullanım alanları nedir? Farklı ankraj kullanım alanları olduğundan, geniş bir alanda uygulaması olduğunu söylemek mümkün. Çeşitli kullanım alanlarından yola çıkarak, geniş bir alanda uygulama talep edebilir, uzman kişiler tarafından yapılan inceleme ile çözüm sağlanabilir.

  • Yeraltı otoparkları için kullanımın zorunlu olduğunu söyleyebiliriz.
  • Gevşek zeminlerde göçmenin engellenmesi için kullanılır.
  • Yeraltı ulaşım güzergahları için kullanım gereklidir.
  • Barajların yükseltilmesi ve iskelete dalgaların zarar vermemesi amacı ile kullanılmaktadır.
  • Kazılarda çalışan kişilerin güvenliğini tehlike altına almamak için kullanılır.
  • Deprem ve buna benzer, sismik olaylarda can kaybını önlemek için kullanılır.

Bakıldığında ankraj kullanım alanları farklı amaçlar ile olabilir. Farklı amaçlar ve farklı alanlar üzerinden geniş bir kullanım alanı olduğunu söylemek mümkün. Değerlendirip bu alanda uzman olan mühendis ve teknikerler aracılığı ile uygulaması yapılabilir.

Ankraj Türleri Nedir?

Ankraj türleri kullanım amaçlarına göre ve ön germeli olarak ikiye ayrılmaktadır. Ankraj türleri arasından, alana uygun olan seçim yapılarak uygulama gerçekleşecektir. Pasif ve ön germeli olmak üzere iki tür üzerinden uygulama yapılmaktadır.

Pasif ankrajlar: Kendi başına yük taşıma özelliği yoktur. Yük taşımasının olması için zeminin ankraja göre hareket ederek, o şekilde bir taşıma işleminin gerçekleşmesi sağlanıyor.

Ön germeli ankrajlar: Büyük hareketler için daha makul seviyelere getirmeyi sağlar. Genel olarak yapıya ve zemin yüzey levhasına çekilerek imal edilmesi sağlanır. Geçici ve kalıcı ankrajlar olarak ikiye ayrılmaktadır. Geçici ankrajlar inşaat sırasında uygulanarak sonrasında kaldırılır. Ortalama servis ömrü olarak iki yıl gösterilir. Kalıcı ankrajlar için ise sürekli olarak yapı ve kazı alanlarına destek sağladığını söyleyebiliriz.

Ankrajın Elemanları

Ankrajın elemanları arasında neler var? İlk olarak ankrajın elemanları arasında ankraj deliği bulunuyor. Elemanın yerleştirileceği delik olarak ifade edilir. Bunun dışında çelik halat var. Yüksek karbon ve vanadyum alaşımları ile üretilen eleman olarak açıklanır. Kafa ise plakanın üstüne gelen ve sıkışmayı sağlayan elemandır. Bunun dışında merkezleyici, enjeksiyon, ankraj kökü gibi elemanlar da yer almaktadır. Ankraj elemanları kapsamında olan bu elemanlar üzerinden uygulama sağlanmaktadır. Alanında uzman olan kişiler tarafından yapılacaktır.

Kategoriler: Genel

0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir