Asansör Yönetmeliği

Asansör yönetmeliği apartmanlarda, iş yerlerinde, hastanelerde ve alışveriş merkezlerinde bulunan asansörlerin sürekli bakımlarının yapılması vatandaşlarının güvenliklerinin sağlanması açısından önemlidir. Bu noktada ise Bakanlık Mevzuatına uygun bir şekilde asansör yönetmeliği hazırlanmıştır. Yeni yapılacak olan inşaatlarda ya da mevcut konutlarda yönetmeliğe dikkat edilmesi, daha sonrasında problem yaşanmaması açısından önemlidir. Asansörlerinin yapılmasının zorunlu tutulduğu 3 kat ve üstündeki binalarda, özellikle son muayenenin yapılması ve test aşamalarının tamamlanmasına dikkat edilmelidir. Özellikle alışveriş merkezlerinde ve toplu alanlarda, asansörlerin yönetmeliğe uygun hazırlanması, vatandaşların zarar görmemesi açısından dikkat edilecek unsurlar arasındadır.

Asansör Muayenesi

Asansör muayenesi binaların içerisine eklenen asansörlerin, kullanıma açılmadan önce son muayenelerinin yapılması gerekir. Son muayene ile ilgili bilgiler, yönetmeliğin içerisinde ek 4 kısmında yer alır.

  • Monte edilen asansörlerin AT uygunluk beyanlarının bir kopyası ve son muayene belgesinin 10 yıl boyunca saklanması gerekir.
  • Asansörlerin muayenesi sırasında, ağırlık ve kabin genişliği gibi unsurlarına da dikkat edilir.
  • Yapılan asansörün binaya uygunluğu ve ne kadar yük taşıyabileceği kontrol edilir.
  • Son muayenelerin yapılması, kullanımı sırasında herhangi bir tehlike oluşturmaması açısından önemlidir. Değiştirilen ve daha kapsamlı hale getirilen yönetmelik içerisinde periyodik bakımlara dair bilgilerde yer alır. Binalarda ve iş merkezlerde kullanıma açılan asansörlerin aylık bakımlarının düzenli bir şekilde yapılması zorunludur.

Asansörler Ve Güvenlik Aksamlarının Gözetimi

Asansörler ve güvenlik aksamlarının gözetimi için monte edildiği apartmanda, güvenlik aksamlarının 30 günde bir kontrol edilmesi gerekir. Yedek parçalarda herhangi bir arıza meydana geldiğinde 10 yıl süre ile değiştirilmesinin garantisi verilir.

  • 2017 yılında yapılan asansör yönetmeliği değişikliği ile aynı zamanda vatandaşlarında güvenliğinin sağlanması amaçlanmıştır.
  • Binalarda ya da özel yapılarda kullanılan asansörlerin mutlaka garanti belgelerinin olması gerekir.
  • Asansörün monte edildiği binada, en az 2 kişiye acil bir durumda yardımcı olmasına adına kurtarma eğitimi verilmelidir.

Belirtilen unsurlara dikkat edildiğinde asansörler daha güvenli alanlar halini alabilir.

Risk Taşıyan Asansörler

Risk taşıyan asansörler, deprem yönetmeliğine uygun olarak monte edilmeyeceğinden binalarda kullanılması yasaktır. Aynı zamanda bina sorumluları da ayda bir kez bakım dışında yılda bir kez olmak şartı ile asansörlerin periyodik bakımlarını yaptırmak zorundalardır. Asansörlerin periyodik kontrollerini yaptıran bina sorumluları, en fazla 30 gün içerisinde ücreti yetkili servise ödemek ile yükümlülerdir. Aynı zamanda bina sorumluları, özellikle yüksek katlarda engellilerin erişim sağlayabilmeleri için asansörün sürekli çalıştırılmasını sağlamak ile görevlidir.


0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir