Asmolen Döşeme 

Asmolen döşeme için dişlerin arasını doldurmak için kullanılmakta olup herhangi bir taşıma özelliği bulunmayan döşemelere denir denilebilir. Asmolen döşeme sisteminde dişlerin arası kesinlikle boş bırakılmamakta. Boşluklu beton, boşluklu pişmiş kil, köpükler bu amaç için özel olarak üretilmiş olup standart boyutlu hafif bloklar kullanılır. Düz bir tavan görünümü sağlamaktadır. Ses ve ısı yalıtımı özellikleri bulunur.  Dişli döşemlerin içerisinde yer alan asmolen döşemelerin yanı sıra dolu plak döşemelerde mevcuttur.

Asmolen Döşemenin Yararları

Asmolen döşemenin yararları hakkında ipuçları;

  • Düzen bir tavan görüntüsü vermektedir. Kalıp maliyetleri ise oldukça düşüktür.
  • Ses ve iyi yalıtım özelliklerine sahip olup oldukça sağlıklıdır.
  • Toz tutabilecek girinti ve çıkıntıları bulunmaz, sıva ve boya bölümleri de oldukça azdır.
  • Kat kalıp planında bulunan dişlerin çoğunluğu için ise tek çizin ile hesap yapılması yeterli olacaktır.
  • Asmolen döşeme sayesinde döşemeler arası boşluk oluşturmak oldukça basittir.

Asmolen Döşemelerin Dezavantajları

Asmolen döşemelerin dezavantajları plak döşemelere ile karşılaştırıldığında daha ağır olan asmolen döşemelerde blok maliyeti de oldukça fazladır. Deprem sonucunda bina yıkılmasa dahi asmolen döşemelerin düşmesi ölüm gibi nedenlere sebep olabilir.  Asmolen döşemelerin dezavantajları dolayısı ile deprem bölgelerinde kullanılması uygun değildir. Kulaklı ve kulaksız olmak üzere asmolen döşemeler ikiye ayrılmakta. En hafif türleri strafor olan döşemelerin boyutları ise birbirinden farklıdır.  Gazbeton ve hafif beton en çok tercih edilenler arasındadır. Asmolen döşeme uygulaması Almanya’da ortaya çıkmıştır.  Ancak Almanya büyük depremler yaşamamış bir ülkedir. Orada kullanılması uygun olup ülkemizde perdesi ile birlikte kullanımı uygundur. Perdesiz kullanımlarda tehlike doğurabilir.

Asmolen Çeşitleri

Asmolen çeşitleri iki tip olarak karşınıza çıkar. Kulaksız asmolen döşemelerde bloğun alt tarafında çıkıntı oluşmaz. Çıkınların oluştuğu asmolen döşemelerde kulaklı olarak adlandırılır. Kulaklı olması halinde iki asmolen bloğun kulakları nervür diye tabir edilen betonun alt kısmında kalıp görevi yapar. Bu sayede ise nervür betonun altı tavanda görülmez.  Bu betonun altına ayriyeten bir de kalıp tahtası koyulması gerekir.  Kulaksız nervür betonlarının altı tavanda görülmediğinden dolayı diğerine göre daha çok tercih edilmektedir. Boyları genellikle 25-30 cm’dir.


0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir