Daire Alanı Hesaplama

Daire alanı hesaplama kullanılarak brüt ve net metrekare hesaplamalarının doğru bir şekilde yapılması oldukça önemlidir. Brüt metrekare hesaplamalarında; asansör boşlukları da dahil olmak üzere, duvar kalınlıkları, merdiven ve elektrik saftları hesaplamaya dahil edilmektedir. Evin yaşam alanını hesaplamak istiyorsanız, daire alanı hesaplama işlemi yapılırken her bir odanın ayrıntılı bir şekilde hesaplanması şarttır.  Bu sayede daire alanı hesaplama işlemleri yapılarak yaşam alanlarının net değerleri ortaya çıkarılmaktadır.

Oda İçin Metrekare Hesabı Nasıl Yapılır?

Oda içi metrekare hesabı için odanın hangi şekle sahip olduğu  oldukça önemlidir.  Odanın her iki kenarının ölçülerini birbiri ile çarptığınızda oda için metrekare hesabı yapmış olacaksınız.  Dikdörtgen odalarda bu hesaplama işlemleri oldukça kolay bir şekilde yapılmaktadır. Ancak yuvarlak yapılı köşelere sahip bir odayı ölçmeniz dikdörtgen oda ölçümlerine göre daha zor olabilir. Bu durumda odanın bombeli olan kısımlarını dik bir şekilde üçgenlere ayırmanız gerekiyor.  Sonrasında dik üçgen alan hesaplama işlemlerinde bulunabilirsiniz.  Dik üçgenin alanı birbirine dik iki kenarın çarpımının yarısına eşittir. Elde ettiğiniz sonuçları ise topladığınızda alanın metrekaresini hesaplamış olacaksınız.

Daire Alanı Hesaplama

Bağımsız Bölümlerin Metrekaresi Nasıl Hesaplanır?

Bağımsız bölümlerin metrekaresi hesaplanırken binanın boşlukları bağımsız bölüm olarak adlandırılır.  Bağımsız bölüm toplam brüt alanına bağımsız bölüm ortak alandan kalan paylarda eklenir. Bu sayede genel brüt alan hesabına ulaşılır. Bağımsız bölümlerin metrekaresi işleminde, kapı ve pencere eşikleri, kolonlar, hava bacaları, tesisat odası ve merdivenlerin altlarında 1.80 metre yüksekliğinden az olan yerler bağımsız bölüm olarak kabul edilir. Açık çıkmalar, çatı terasları net alan içinde değerlendirmeye tabi tutulmaz.

Bina Alanı Nasıl Hesaplanır?

Bina alanı hesabı için belediye üzerinden alınan imar durum belgesine sahip olmanız gerekiyor. Burada yazan taks değeri ile arsa alanı çarpıldığında ortaya çıkan sonuç bina alanı olarak ifade edilir. 0.15, 0-40, 0-80 gibi aralıklar arasında taks oranları değişmektedir.  Ana binanın dışında kalan yerler taksa dahil edilmez.  Bunlar; akaryakıt pompaları ve taşıyıcıları, yangın merpenleri, asansör boşlukları, iç bahçeler, istinat duvarı, arıtma tesisi ve trafolardır.  Ayrıca açık otopark, sığınak, tesisat hacimleri ve ana binadan ayrı olan gri su toplama alanı, yakıt depoları da bina alanı hesaplarken dahil edilmemektedir.

 

Kategoriler: Genel Bilgiler

0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir