Desen Çalışmaları

Desen çalışmaları, plastik çalışmalarda sıklıkla tercih edilmektedir. Öncelikle bu alanlarda eğitime desen çalışmaları ile başlanır. İyi bir desen yapılabilmesi için öncelikle doğru görebilmek gerekir. Bunun yanı sıra doğru düşünmek ve bunu uygulayabilmek de ayrıca önem taşımaktadır. Desen çalışmaları için desen bilgisine sahip olduğunuzda plastik sanatların da pek çok alanında başarılı olabilirsiniz.

Desende Temel Unsurlar

Desende temel unsurlar için belirli başlı temel yapılar bulunur. Desende temel unsurlar plan dahilinde oluşturulur.  Bunun için temel unsurlar hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. Desen çalışmalarında yer alan unsurlar;

  • Kompozisyon
  • Anatomik Yapı
  • Bütünlük
  • Perspektif
  • Figür ve Mekan ilişkisi

Desen Çalışmaları

Kompozisyon

Kompozisyon eserler için belirli bir düzen dahilinde oluşturulmakta. Bu nedenle düzenleme işlemleri adına kompozisyon iyi bir şekilde oluşturulmalıdır. Değişik bakış açılarının kullanılması, kurallara ve uygulamalara dikkat edilmesi ayrıca önem taşır. Tasarım kavramının temelinde olan kalıpların dışına çıkılmaması da son derece önemlidir.  Doku, renk, değer, hareket, ışık ve gölge kompozisyonda kullanılan unsurlardır.  Ölçü, biçim, hareket ve hacim ve zemin ilişkisi de kompozisyonda kullanılan ek ögelerdir.

Oran-Orantı- Figür ve Mekan İlişkisi

Oran orantı kullanılması gerekir çünkü insan vücudu ya da diğer nesneler kağıt üzerine aktarılırken gerçek formlarından uzaklaşılır. Oran-orantı içerisinde kağıda yansıtılır.  Mekan ve içerisinde bulunan ortam ilişkileri göz önüne alınarak çizim yapılmalıdır.

Anatomik Yapı

Anatomik yapı insan vücudunun yapısı anlamına gelmektedir. Anatomik yapı iyi anlaşıldığında oldukça kusursuz bir figür çizilebilir.  Canlı modelden desen çalışmaları yapılırken bu özelliğe oldukça fazla dikkat etmek gerekir. Hareket, kemik yapısı, kas yapısı bu anlamda dikkat edilmesi gereken anatomik özelliklerdir.

Derinlik

Derinlik kazandırılması için resimde ve  desen çalışmalarında ton değerleri önem taşır. İyi bir derinlik oluşturulduğunda resim üç boyutlu bir şekle bürünecektir. Ton değerleri arasında yer alan çeşitli farklılaşmalar sonucunda açıklık ve koyuluk ortaya çıkar. Işık ve gölgelendirme işlemlerinde de bu ton değerleri dikkate alınmalıdır.

Perspektif

Perspektif iz düşüm tekniğidir. Nesnelerin üç boyutlu olarak kağıda yansıtılmasını sağlar. Perspektif demek nesnenin deseni çizen kişiye olan uzaklığı ve pozisyonu dikkate alınarak çizim yapılmak demektir. Paralel çizgilerin sonsuza kadar uzaması çizgi perspektifidir.

Kategoriler: Genel

0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir