Dilatasyon Nedir?

Dilatasyon nedirsorusunu yanıtlıyoruz. Farklı çeşitleri de olduğu bilinen dilatasyon nedir? Tanımlamak gerekirse, birbirine sınır olan aynı şekilde ya da farklı şekilde imalatları birbirinden ayırmak üzere bırakılan boşluklara dilatasyon deniyor. Örnek olarak ise beton dökümleri verilebilir. Yani beton dökümleri aralıklarla delitasyon şekilde yapılabilir. Temel olarak ise döşemede ve blok blok olarak dökülen istinat duvarlarında en çok karşımıza çıkmaktadır. Dilatasyon nedir sorusunun yanıtının ardından ne işe yarar ve hangi alanlarda kullanılır sorularının yanıtı da verilir.

Dilatasyon Neden Yapılır?

Diltasyon neden yapılır sorusu da önemlidir. Dilatasyon neden yapılır, önemi nedir gibi soruların yanıtı da veriliyor. Öncelikle kullanım alanı yüksek katlı yapılardır. Oturma alanı olarak kullanılan geniş yapılar tasarlanacak olması halinde, oturulan zeminde yer alan farklılık ve sıcaklık gibi değişimlerden meydana gelecek genleşme ve kısalma, sonrasında işlemleri engelleyebilir. Bunun için de mutlaka işlemlerin sonrasında problem yaşanmaması için her durum göz önünde bulundurularak profesyonel şeklide dilatasyon uygulamaları yapılmaktadır.

  • Yapının korunması ve güvenliği sağlanır.
  • Ufak bir işlemle gençleşme ve büzüşme için önlem alınmış olur.
  • Yapıların güvenliği için profesyonel anlamda çözüm üretilmiştir.
  • Malzemeye göre yapılan dilatasyonda, mutlaka her malzemenin de farklı ısı değişimleri olduğu göz önünde bulundurulur.

Uygulama aşamasında nasıl önlem alınması gerektiği ve direkt olarak doğru uygulama için tasarım aşamasında alınması gereken önlemler, bu alanda uzman olan mimar ve mühendisler tarafından belirlenir. Dilatasyon neden yapılır sorusunun yanıtı da uzman desteği ile çözüme kavuşturulan, öncesinde problem çözümü için alınan önlemler olarak da açıklanabilir.

Dilatasyon Uygulamaları

Dilatasyon uygulamaları farklı alanlarda olabilir. İlk olarak dilatasyon uygulamaları örneğin betonarme yapılar için yaz kış ayları içinde sıcaklık ve ısı değişiminin farklı olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca yaz kış için de sıcaklık değişiminin farklı olabileceğini söyleyebiliriz. Uygulamaların öncesinde malzeme hakkında detaylı bilgiye sahip olunur. Ardından da yapılacak olan işlemler için, belirlenecek olan mesafe için profesyonel şekilde hareket edilir. Tüm bunların hesaplaması yapılarak uygulama aşamasına o şekilde geçilir. Uzman desteği, mühendis ve mimar desteği ile öncesinde dilatasyon uygulamaları netleştirilir. Bunları göz önünde bulundurularak uzman desteği ile yapılaşmanın profesyonel şekilde yapıldığını söyleyebiliriz.

Dilatasyon Yapı ve Malzemeleri

Dilatasyon yapı ve malzemelerinin farklı alanlarda uygulanarak, güvenli bir alan oluşturulduğu görülür. Bir yapının tamamlanması, yapının doğru işlevde olması için dilatasyon yapı son derece önemlidir. Bunun için fizibilite çalışmaları yapılır ve ona göre proje devam ettirilir. Çelik yapılarda yer alan ve içinde metal bulunan yük yapılarında genleşme ve kısalma olayları en doğru şeklide ölçülmelidir. Dilatasyon yapı ve diğer malzemelerinin, tamamen yapıda kullanılacak olan malzemelere göre netleştirilmesi gerekir. Önlemler alınarak, profesyonel şekilde yapılan çalışmaların sonunda mesafelerin belirlenmesi sağlanır.

Kategoriler: Genel

0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir