Drenaj Borusu

Drenaj borusu, en basit tabirle, bir yerde bulunan suyu çeşitli yollarla başka bir yere aktarma işlemine verilen addır. Emlak sektöründe drenaj borusu uygulamasının amacı ise, binayı yeraltı ve yüzeysel su birikintilerinin zararından korumaktır. Bu sebeple kapsamlı bir yalıtım işlemi uygulanır. Drenaj borusu ve farklı granülasyona sahip çakıl gibi malzemeler kullanılarak oluşturulan sistemler sayesinde yer altındaki sızıntıların yanı sıra yağmur ve kar sularının dışarı atılması sağlanarak binanın genel yalıtımına destek olunur. Drenaj borusu, yapımında kullanılan malzemelere ve tercih edildiği alanlara göre farklılık arz eder. Buna göre sektörde yaygın olarak tercih edilen boru tiplerini şu şekilde sınıflandırabiliriz.

Drenaj Borusu

PVC Drenaj Borusu

Pvc drenaj borusu diğer adıyla petrol türevi polimerlerden olan Polivinil Klorür (PVC) kullanılarak imal edilen borular binaların temelindeki drenajın sağlanması için en çok tercih edilenlerdir.

  • PVC drenaj borularının maliyeti düşüktür ve uzun ömürlü bir kullanım imkanı verir.
  • Tarım arazilerinin ıslah çalışmalarında, çim sahaların altyapısında ve temelinde su bulunan inşaatların zarardan korunmasında kullanılır.
  • Çevresel koşullara ve aldığı darbelere göre değişmekle birlikte bir PVC drenaj borusu en az 50 yıl boyunca bozulmadan kullanılır.

PE Drenaj Borusu

Pe drenaj borusu sektörde Poli Etilen (PE) olarak bilinen bu drenaj boruları esasında HDPE yani yüksek yoğunluklu petrol türevlerinden elde edilir. PVC boruların kullanım alanlarının hepsini kapsayan bu tip borular, genellikle daha kalın ve uzun olarak üretilir.

Tünel Tipi Drenaj Borusu

Tünel tipi drenaj borusu u-PVC (plastikleşmemiş PVC) adı verilen malzemelerden üretilen bu borular, daha çok endüstriyel ve geniş çaplı bölgelerin drenajında tercih edilir.

  • Korozyon ve çürümeye karşı dayanıklı olan bu ürünler, basınç kaybını minimize eder.
  • Parlama, yanma ve infilak gibi durumlar gözlenmez ve dış etkenlere karşı yüksek direnç gösterir.
  • Karayollarındaki drenaj çalışmalarında bu tip borulardan faydalanılır. Ayrıca okul, hastane vb gibi alanı ve kapasitesi büyük yerlerin drenaj sistemleri de bu borularla desteklenir.

Tünel tipi drenaj boruları sulama kanalı, baraj ve demiryolu drenajında kullanıldığı gibi içme suyu şebekelerinde ve sınai tesislerin tahliye hatlarında da kullanılır.


0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir