Drenaj Nedir?

Drenaj nedir sorusuna çok kısaca bir tanımlama yapacak olursak bir bölgede bulunan suyun doğal ya da yapay şekillerde uzaklaştırılmasına verilen isimdir diyebiliriz. Drenaj nedir için çalışmaları pek çok alanda kullanılır ve en çok tarımda, madencilikte ve inşaat sektöründe karşımıza çıkarda denilebilir. Drenaj nedir sorunun cevabından sonra  yönteminin her alanda kullanımı farklı olduğunu eklemekte fayda vardır.

Drenaj İçin Temel Su Yalıtımı Yapmayı Unutmamalısınız

Drenaj için temel su yalıtımı yapmanız gerekir. Bunun için de gerekenler şunlardır:

  • Blok su çevresinde yer alan ve çalışmayı engelleyen ağaç ve benzeri bitkilerin sökülerek daha uygun bir yere dikilmesi gerekir.
  • Kepçe veya elle kazı işlemine başlanır. Açılacak olan tranşen 1.7 metre derinliğindeyse genişlik serbest sayılır.
  • Bina duvarları temizlenerek yıkanır ve daha sonrasında kurumaya bırakılır.
  • Fazla harfiyat döküm yerine gönderilir.
  • Kuruma gerçekleştikten sonra zemin bölümüne sıvı mebran uygulanır.
  • Açılan tranşen doldurulmaya başlanır.
  • Bina çevresine 50-80 cm genişliğinde tretuvar betonu yapılır.

Drenaj için temel su yalıtımı için yapılması gerekenleri saydıktan sonra unutulmaması gerektiğini tekrar hatırlatalım.

İnşaat Sektöründe Drenaj

İnşaat sektöründe drenaj çok fazla kullanılmaktadır. Çünkü zeminde su bulunması çalışmaları olumsuz etkileyecek ve inşaatı tehlikeye atacaktır. İnşaat sektöründe drenaj bu olumsuz sonuçları yaşamamak için profesyonel bir şekilde uygulanmalıdır. Kışın don etkisiyle zemine su sıkışabilir. Donduktan sonra hacim değiştiren bu su yol yapısına zarar verir. Bahsettiğimiz etkileri ortadan kaldırmak için araziden suyun uzaklaştırılması işlemi yapılması şarttır. Bu da ancak drenaj yöntemiyle mümkündür.

Drenaj Nedir?

 

Peyzaj Mimarlığında Drenaj

Peyzaj mimarlığında drenaj tasarım planlamasında mimarlar için büyük önem taşımaktadır. Geleceği planlayan ve şekillendiren peyzaj mimarları, modern insanın hayatına önemli dokunuşlar yapar. Bu açıdan peyzaj mimarlığında drenaj önemli bir fonksiyondur. Arazi kotlarının doğru belirlenmesi ve sistem detayları, yükselti eğrilerinin yeniden düzenlenmesi gibi işlemlerde drenaj için uygun eğimlerin oluşturulması peyzaj mimarları için önemlidir. Doğal zeminlerde drenaj problemlerinin giderilmesi gerekir.

Tarım Sektöründe Drenaj

Tarım sektöründe drenaj bahsettiğimiz inşaat sektörü ve peyzaj mimarlığı dışında drenajın önemli olduğunu alanlardan biridir. Özellikle toprağın üretkenliğini arttırmak için ve daha kontrollü tarım yapmak için kullanılan tarım sektöründe drenaj yöntemi doğal drenajın bozuk olduğu yerlerde de ürün yetiştirmeyi ve sulama imkanını sağlar. Bu nedenle drenajın önemi günlük hayatımızda yadsınamayacak kadar çoktur diyebiliriz.

Kategoriler: Mimari Terimler

0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir