Emsal

Emsal bir arsa üzerine yapılması planlanan inşaatın net sınırlarının belirlenmesi adına yapılan matematiksel bir değeri temsil eder. Matematiksel değer ise belirlenen kat alanı ve kat sayısı üzerinden hesaplanmasına dayanır. Emsal ne demek diyenler için kısaca bir yapıya ait tüm katları ile alanlarının toplamı üzerine, parsel alanına etki eden sayının emsal olarak ifade edildiği söylenebilir.

Emsalin Hesaplanması

Emsalin hesaplanması var olan bir inşaatın alanı için her zaman arsanın metrekaresi ile emsal değerinin çarpımından elde edilecek sonuca göre bulunmaktadır. Emsalin hesaplanması ile ilgili doğrudan örnek verilecek olunduğunda; bir arsanın 1500 metre karelik bir imar durumu bulunuyorsa ve kaks değeri ise 2.00 ise burada kaks değeri ile metrekare çarpılır. 1500 x 2.00 çarpımından elde edilen sonuç 3000 metre karelik bir inşaat alanına sahip olduğunu göstermektedir.

Emsalde Arazi Yapısı

Emsalde arazi yapısı sadece inşaat alanının tespitiyle sınırlı değildir. Arazinin içerisinde ve çevresinde var olan pek çok etkende burada ön plana çıkar. Bir takım etkenler emsalde arazi yapısı için uygulanacağı planlanan alanın;

  • Teknolojik altyapısının etkeni
  • Yol güzergahı ve içeriği
  • Elektrik trafosu ve trafik yoğunluğu
  • Fay hattı harikası ve anıtlar kurulu sahaları
  • Kanalizasyon etkenleri ve trafik etkileri

gibi pek çok husus ortaya çıkar. Her bir etken ise matematiksel bir değer algısı üzerinden incelenerek, konunun genel içeriğinin de algılanabilir olduğu görülmektedir.

Emsal Ne Demek?

Emsalde Kot Farkı

Emsalde kot farkı, eğer ki kot farkı gibi bir durum bulunuyorsa, araziye ait kullanım avantajlarında bir takım artmalar görülür. Emsalde kot farkı sonucu bu temelde eğimli arazilerin bir kısım metrajlarını aşan arsa büyüklüğüne göre ek olarak talep edilen imar haklarıyla sonuçlanmaktadır. Fakat kıyılara yaklaşma durumu varsa bu sefer imar haklarında bir eksilme durumu görülebilir.

Belediye Sınırlarında Emsal

Belediye sınırlarında emsal bazı durumlarda belediye sınırlarını içeren ve bir yolun ortadan ayırması hallerinde ilgili bölgenin altyapısı ile alakalı farklılıkla çıkmaktadır. Var olan bu altyapıların görülebilmesi, farklı bir imar çalışmasını doğurduğundan, müteahhitlerin emsal üzerinde yoğunlaşan satışlarına her zaman dikkat etmekte yarar vardır. Bu yüzden emsal konularının mutlaka değerini somut olarak görebilmek belediye sınırlarında emsal için plan notlarına bakarak çeşitli incelemeler yapılmalıdır.


0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir