Eskiz

Eskiz bir tasarımın son haline kavuşmadan ve çizimin ana hatları oluşmadan ortaya koyulduğu taslak hali olarak adlandırılmaktadır. Eskiz için kelime manasına bakıldığı zaman taslak tanımı ile karşılaşılacaktır. Tasarım ile alakalı olan meslek gruplarında eskizin büyük önemi bulunmaktadır. Eskiz  eserin son hali kadar önemlidir. Sebebi ise konu hakkında geçerli olan ilk görüşlerin ortaya koyulmasıdır. Taslağın saklanması durumunda eserin son hali ve ilk hali arasında kıyaslama yapılması da mümkün kılınmaktadır.

Eskiz Çizerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Eskiz çizerken nelere dikkat edilmelidir sorusunun yanıtı aranırken temel öğeler hakkında da fikir sahibi olunmalıdır. Eskiz çizerken nelere dikkat edilmelidir için bilinmesi gereken temel unsurlar;

  • Proje ya da eser ile alakalı ilk fikirlerin taslağa doğru bir biçimde aktarılması gerekmektedir.
  • Taslağa fikirleri çizerek aktarmanın yanı sıra sayfanın arka kısmına el becerinizin yeterli olmadığı noktaları not olarak da iliştirebilirsiniz.
  • Taslak hazırlama işlemi tek bir aşamada tamamlanmamaktadır. Bunun aksine akılda bulunan fikirler farklılık gösterebileceği için birkaç farklı unsurun üzerine oturtulmuş olan farklı eskizlerin hazırlanması ve fikirlerin bu biçimde irdelenmesi çok daha doğru olacaktır.
  • Eskizin başarılı olması için resim kabiliyetinin yüksek olması lazımdır. Resim kabiliyeti konusunda zayıf olan kişilerin eskizin temel öğelerinin dışında resim çizme teknikleri hakkında da kendilerini geliştirmeleri önerilmektedir.

Eskiz Nedir?

Oranların Önemi

Oranların önemi taslak olarak anılmasına rağmen eskiz de çok büyük anlam kazanmaktadır. Oranların önemi taslağı oluşturan temel öğelerin boyut bakımından ve işgal edecekleri alan ile alakalı oran bakımından bir sorun barındırmaması anlamanı gelmektedir.

Eskiz Çizim Teknikleri Hakkında Araştırma

Eskiz çizim teknikleri hakkında araştırma gösteriyor ki daha rahat hareket edebilmek için kağıdınız üzerine hafif bir biçimde bastırarak çizmiş olduğunuz kareler üzerinden çizim yapmalısınız. En azından belirli bir düzleme oturtmak için bu kareler size fikir verecektir. Taslak oluşturmaya yeni başlamış olan kişiler için eskizin oranlarında ve belirli düz bir doğrultuda oluşması sorunlu olabilir. Çizilen kareler ve objelerin bu karelerde kapladığı alanlar kişiler için yol gösterici olacaktır. Objelerin üç boyutlu görüntüsü hakkında da bilgi sahibi olunmalıdır. Tasla iki boyutlu bir şekilde çıkarılırsa projenin detaylandırılması bir o kadar zor olacaktır.

 

 

Kategoriler: Mimari Terimler

0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir