Fore Kazık

Fore kazık için ön bilgilendirme yapmak gerekir. Binaların tasarım ve çizim ile alakalı olan mimari aşamalarının tamamlanmasının ardından direkt olarak inşa ile alakalı olan kısma geçiş yapılmaktadır. İnşaat mühendislerinin hazırlayacaklar statik raporları ve planları ile mimarların hazırlamış olduğu tasarım yapısının kesinlikle çelişmemesi gerekmektedir. Her ikisinin de temel unsurları korunarak inşaata başlanmalıdır. İnşaat mühendislerinin temel görevi sağlam binaların ortaya koyulması ve herhangi bir dış faktörün etkisi ile bile yıkılmasının zor hale getirilmesidir. İç ve dış değişkenler göz önünde bulundurularak farklı destekler ile binaların genel yapısı oluşturulmaktadır. Fore kazık binaların destek aldığı en önemli noktaların başında gelmektedir. Bu açıdan fore kazık fazlaca önem arz etmektedir.

Çap Bilgisi

Çap bilgisi için, fore kazıkların çapları konusunda inceleme yapıldığı zaman 65 santimden başlayarak 300 santime kadar değişen bir ölçü söz konusudur. Bu ölçü arasında seçim yaparken binanın yapısı ve zeminin genel durumu hakkında fikir sahibi olmak gerekmektedir. Çap bilgisi bunların oluşturulmasın da yardım sağlar. İhtiyaca göre çap bakımından farklılık gösteren materyaller dikkate alınabilmektedir. Yapılan bütün işlemlerin mevzuata uygun olması lazımdır. Zemin etüdünün yapılması ve derinlik, esneklik ve dayanıklılık hakkında net fikir sahibi olmak lazımdır. Bu işlemler aracılığı ile inşaat sırasında ne tipte malzemeler kullanılması gerektiği konusunda da net fikir sahibi olunabilir.

Fore Kazık

 

Kazık Yapısı ve Kullanımı Neye Göre Değişmektedir?

Kazık yapısı ve kullanımı değişmekte olup, fore kazık sayesinde inşaatın gerçekleştirileceği arazide bir delik açılmaktadır. Bu açılan deliğin içerisine betonarme yerleştirilerek stabilite konusunda meydana gelen sorunların aşılması da mümkün hale getirilmektedir. Kazık yapısı ve kullanımı açısından zeminin bulunduğu alan ve çevresel faktörlere bağlı olarak uzmanların hangi tür fore kazık kullanacağı da değişim göstermektedir. Bölgede herhangi bir yer altı suyunun bulunup bulunmaması bile bu konuda kullanılacak olan materyal konusunda değişimler ortaya koyabilmektedir.

Kazık Türleri Nelerdir?

Kazık türleri nelerdir için, fore kazık konusunda inşaatta kullanılabilecek olan ve işleve göre değişim gösteren kazık tiplerinden bazıları;

  • CFA, Çakma, Yükleme, Mini kazıklar ve palplanş

Bu tiplerin uygulama sırasında bir farklılıkları bulunmamaktadır. Öncelikle delgi gerçekleştirilir. Ardından delgi yapılan alana donatı yerleştirilir ve daha sonrasında harcın bu hazırlanan alana dökümü sağlanır. Bu tüm tiplerde adım adım aynı gerçekleştirilmektedir. Zeminde meydana gelebilecek olan sorunların ve hasarların da bu kazıklar ile önüne geçilmektedir.

Kategoriler: Mimari Terimler

0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir