Gotik Mimari

Gotik mimari tarihsel arka planı hakkında fikir sahibi olmak için, hem estetik hem de genel kültür bakımından büyük ölçüde önemlidir. Orta çağın sonlarından başlayarak neredeyse 16. yy a kadar ilerleyen süreçte en sık rastlanan ve göz kamaştırıcı özelliklere sahip olan gotik mimari özellikle Avrupa ülkelerinde kendini göstermektedir. Türkiye’de bu mimarı akımdan etkilenerek yapılmış olan eserlerin sayısının oldukça kısıtlı olduğunu belirtmek gerekmektedir.

Sadece gotik mimari alanında değil genel olarak Türkiye’de hakim olan iki unsur Selçuklu mimarisi ve Osmanlı mimarisidir. Tabi ki bir önceki süreçte geçerli olan Bizans mimari değerlerinin ve doğudan gelen pers etkisinin de reddedilmemesi gerekmektedir.

Gotik Mimarinin Çıkış Yeri

 Gotik mimarinin çıkış yeri Fransa’dır. Fransa’da günümüze kadar erişmiş eserlerin birçoğunun bu akımdan etkilenerek inşa edildiğinin de altı çizilmelidir. Sadece Fransa ile sınırlı kalmayan bu mimari tutku tüm Avrupa ülkelerini etkisi altına almıştır. Ana olarak gotik mimarinin çıkış yeri Fransa olarak kabul edilir. Gotik mimari 3 farklı fazda incelenmektedir; erken, klasik ve geç dönem. Her dönemde verilen mimari eserlerin birbirinden oldukça farklı olduğu da belirtilmelidir. Sanat serlerinde yer alan tek bir anlayış farklılığı bile eserlerde büyük değişimler ortaya koyabilmektedir.

Gotik Mimari

  • Gotik mimari akımının bir öncesinde kendini gösteren romanesk sistemde yer alan yuvarlak hatların yerini yavaş yavaş sivri kemerlere ve unsurlara bıraktığı görülmektedir.
  • Gotik mimaride en önemli kriter kesinlikle oldukça süslü bir yapıya sahip olmasıdır. Hatta giriş kısımlarının özellikle azametli görünmesi için yıllarca süren işçilikler ile eserler ortaya koyulmaktadır.
  • Dış cephede sadece kabartmalar değil aynı zamanda yapının konseptine uygun olan heykeller de göze çarpmaktadır.
  • Gül pencere ve uçan payanda bu konuda en dikkat çeken alanların başında gelmektedir. Gotik mimarinin olmazsa olmaz bu iki unsuru Saint Denis Katedrali’nde kendini net olarak göstermektedir.

İlk Örneği

 İlk örneği Saint Denis Katedralinde Fransa’da ortaya çıkmıştır. İlk örneği olan Saint Denis Katedrali bu akımın ortaya koyulmuş en önemli eserlerinden birini temsil eder. Gotik mimarideki değişimi inceleyebilmek için ilk örnek ve so örnekler arasında bir kıyaslama yapılabilmektedir.

 


0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir