Grobeton Nedir?

Grobeton nedir sorusuna temel altı betonu olarak kullanılan ve dayanıklılığın önemli olmadığı betondur denilebilir. Düşük dozlu demirsiz beton olarak da bilinir. Grobeton nedir diye sorulduğunda beton yollarda alt temel tabakada kullanılan kaba beton olarak tabir edilebilir.

Grobeton Nerelerde Kullanılır?

Grobeton nerede kullanılır için önce yapılmasındaki amaç zararlı kimyasalların temel betonarmeye gelmesini önlemektir. Bu nedenle zemin ile temel arasında buluna irtibat kesilir. Betonarmeyi koruma amaçlı kullanılır. Temel tabanı ise istenilen düzlüğe getirir. Grebeton atarken ise nivo ile kontrol etmek gerekiyor.  Dolayısıyla plana uygun bir saha bu şekilde elde edilebilir.  Ayrıca Grobeton atıldıktan sonra sulama işlemlerinin düzenli olarak yapılmasına da dikkat edilmelidir. Grobeton nerede kullanılır için kısaca bu açıklama yapılabilir.

Grobeton Nedir?

Grobeton Uygulaması

Grobeton uygulaması için temel altı grobeton dökme işlemlerinde dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar bulunmaktadır.  İyi bir teme sahip olmak isteniyor ise grobeton dökme işlemlerinin dikkatli bir şekilde yapılması şart. Grobeton uygulaması ipuçları;

  • Grobeton dökme işlemlerinde bulunmadan önce temel tesviyenin kotunda olmasına dikkat edilmeli.
  • Dökme işlemlerinden önce bunun yanı sıra zeminin sıkıştırılmış olması da ayrıca önem taşımaktadır.
  • Zemin oldukça tozlu ise sulama işlemlerinde bulunduktan sonra grobeton işlemi uygulanmalı.
  • Bina aplikasyonlarının yapılması da önem taşır. Çünkü yapılan aplikasyonlar doğrultusunda grobeton kalıbı uygulanmaktadır.
  • En az 20 cm açık üzerinden dökülmesi gerekir. Grobeton uygulaması genellikle 10 cm olarak yapılsa da temel kalıp takviyesi yapılırken zorlukların yaşanmasına sebebiyet verebilir.
  • Kot kazıkları çakılarak grobeton uygulanacak olan karelere bölünmelidir. Düzgün bir yüzey elde edilmesi için bu uygulama şarttır.
  • Temel üzerine bohçalama membran izalosyonu yapılacağı durumlarda yüzeyin helikopter perdahı ile perdahlanması gerekmektedir.

Grobeton öncesinde zeminin iyi tasviye edilmesi oldukça önemlidir.  Bu sayede tasarruf sağlanmış olacak. Yalnızca mıcır serilerek üzerine temel yapılması olukça yanlış bir uygulamadır. Ancak grobeton yapılmadan önce mıcır dökülmesi sonucunda; mıcır filtre görevi görür. Betonu da toprak zeminden korumuş olur.  Mıcır ile yapılan bu işleme ise blokaj işlemi denilmektedir. Grobeton işlemlerinde etrafında kalıp çakılması mutlaka uygulanması geren işlemlerden değildir. Temel yeterince geniş açılmış ise silindir ile de sıkıştırdıktan sonra aralıklar dahilinde grobetonun üst kotunu veren demir kazıklar çakılır.

 


0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir