Hafriyat Nedir?

Hafriyat nedir sorusu  inşaat projelerinin en önemli ve uzun süren aşamalarından biridir olarak gösterilebilir. Hafriyat işlemi için artık ileri derecede teknolojik özellikler barındıran makinalar ve araçlar kullanılmaktadır. Hafriyat nedir sorusuna bir başka cevap, farklı türde ve yapıdaki zeminler değişik yöntemlerle şekillendirilir verilebilir. Yazıda hafriyat nedir? ile ilgili olarak detaylı bilgi verilecektir.

Hafriyat Nasıl Yapılır?

Hafriyat kayalık, toprak veya taşlık olan zeminlerin birtakım yöntemler ile şekillendirilmesidir. Şekillendirme işlemleri için yumuşatma, taşıma ve kazma işlemleri yapılabilir. Hafriyat iş makinaları ile yapılır. Özellikle büyük çaptaki hafriyatlarda kullanılan araçların modern olmasına ve en son teknolojik donanıma sahip olmasına dikkat edilmektedir.

Hafriyat Nedir?

Hafriyat Makinaları

Hafriyat makinaları hafriyat işlemlerinin yapılmasında kullanılırlar. Bu hafriyat makinaları şu şekilde sıralana bilir:

  • Buldozer
  • Yükleyici
  • Ekskavatör
  • Skreyper
  • Greyder

Buldozer: Buldozerin ön tarafında kazıcı ve itici bir bıçak vardır. Hidrolik mekanizma sayesinde bıçak hareket eder. Bıçak zeminin altında bulunur ve makine hareket halindeyken kazar. Seviye zemininkine geldiğinde ise toprağı taşımaya başlar ve iter. Toprak taşımak, sığ kazılar yapmak, toprağı dağıtmak gibi amaçlarla kullanılır.

Yükleyici: Lastikten tekerleri olan veya paletli özelliği bulunan yükleyicilerin ön kısmında bir kova bulunur. Kova geniştir; aşağı ve yukarı kalkarlar. Kovaların hareketi hidrolik kumanda ile gerçekleşir. Yükleyici ilerledikçe kovaya moloz veya toprak dolmaya başlar. Kova yukarı kalkar ve sonrasında içindekiler başka bir yere boşaltılır.

Ekskavatör: Ekskavatör en çok kazı işlerinde kullanılır ve bu alanda oldukça işe yarayan bir makinadır. Devamlı olarak çalışabilme özelliği vardır. Yükleyiciler gibi ekskavatör de lastik tekerlekli veya paletli olarak üretilebilmektedir. Kazıcı bir kepçe mafsallı kol üzerinde hareket eder. Kablolu veya hidrolik olarak bu kol çalıştırılabilmektedir. Bazı ekskavatörlerde arka tarafta da kepçe vardır. Sert zeminleri kazmak için idealdir.

Skreyper: Kazana benzer bir bölümü bulunmaktadır. Önü açıktır; alt taraf geniş ve keskindir. Kazması ise yukarıdadır. Araç hareket edince açık ve keskin taraftan kazana toprak dolmaya başlar. Skreyperin tam olarak iyi çalıştırılması ve verimli iş yapması için önden bir buldozerin desteği gerekmektedir. Buldozer ile çekilen skreyper daha iyi bir kapasite ile çalışabilmektedir.  Kazan dolunca toprağın döküleceği yerde boşaltılır.

Greyder: 3 ya da 4 metre uzunluğunda bir bıçağı bulunmaktadır. Bu bıçağın yeri ön ve arka lastikleri arasındadır. Hidrolik ve mekanik olarak bıçağın hareket etmesi sağlanır. Bıçak her yöne doğru hareket edebilir. Bu şekilde yükleri sağa sola savurur ve dağıtır. Özellikle zeminler üzerindeki en son düzeltmelerde kullanılmaktadır.

 

 

 

Kategoriler: Genel Bilgiler

0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir