İmar Barışı Nedir Ve Kimler Faydalanabilir?

Türkiye’de yaklaşık 25 milyon bağımsız bina bulunuyor ve bunların neredeyse yarısı imarsız olarak başkası bir vatandaşa ait mülke, hazine arazisine veya meralara kaçak olarak inşa edilmiştir. İmar barışı sayesinde bu yapıların çoğunun yapılış tarihide 2000’li yılların öncesine uzanmaktadır. Bu yapılarda oluşa mülkiyet sorunları oldukça fazla ve bu nedenle doğalgaz, su gibi temel ihtiyaçların giderilebilmesi konusunda mağdurluk durumları yaşanmaktadır. Tapusu olmayan, imar izni bulunmayan ve bu nedenle yaşanan mağduriyetleri ortadan kaldırmak adına devlet tarafından imar barışı düzenlemesi, 30 Nisan 2018 akşamı Bakanlar Kurulu görüşmeleri tamamladı ve imar barışı netliğe kavuştu. Başbakan Binali Yıldırım tasarının imar affı olmadığını, imar barışı olduğunu ifade etti.

İmar affı sağlansaydı, bu hakkı alan kişiler binayı yıkabilir, istediği gibi kat çıkabilir ve sınırları genişletip, emsalini değiştirebilirdi. Fakat imar barışı tamamen farklı bir amaca hizmet etmektedir. İmar barışı kapsamında devlet binayı tanıyor ve doğalgaz, elektrik, su gibi hatların çekilmesinin önünde bir engel kalmıyor. Fakat binaya bir kat eklenmek ya da yıkılıp yeniden yapılandırılması istendiğinde belediye devreye giriyor. Belediye kanunlara uygun oluşturduğu emsaller içinde binayı yeniden yapılandırabiliyorsunuz. İmar barışı 2018 kapsamında başvuru yapılarak yapı kayıt belgesi alınması gerekiyor.

İmar Barışı Detayları Nelerdir?

İmar affı çıktı mı, ne zaman çıkacak, kimler faydalanabilecek gibi soruların cevapları pek çok kişi tarafından sabırsızlıkla bekleniyordu. İmar affı ile imar barışı genel olarak karıştırılan kavramlardır. Peki imar barışı nedir? İmar barışı tasarısının amacı ruhsatsız ve imar mevzuatına uyum sağlamadan yapılan yapıların kayıt altına alınmasıdır. Bu kapsamda Bakanlığa yapılacak başvurular sonucundan elde edilecek olan Yapı Kayıt Belgesi sayesinde doğalgaz, su gibi temel kaynakların bağlanamama gibi bir sorunu kalmayacak. Çünkü devlet kaçak yapıyı tanımış olacak. İmar barışı detayları Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklandı. Düzenlemeden yararlanmak isteyen apartman veya siteler, malik sayısından bir fazlasıyla karar alabildiği zaman Bakanlığa başvuruda bulanabilecek. Emlak değerinin yüzde 3’ü oranında bir ödeme yapmanız gerekiyor. Böylece Yapı Kayıt Belgesi’ni alabilirsiniz.

İmar barışından elde edilecek gelirler yine şehirlerin yeniden imarı için harcanacak. Yapı Kayıt Belgesini alan mülk sahipleri bu belgeyi yapıyı yeniden yapılandırana kadar veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar kullanabilecek. İmar barışı yapıyı yeniden yapılandırırken istenen koşullara bağlı olarak binanın şekillendirilmesine izin vermemektedir. Yeniden yapılandırma esnasında Yapı Kayıt Belgesi ile belediyelere yapılacak başvurular sonrasında binanın nasıl ve ne şekilde yenilenebileceği, kaç kaç çıkılabileceği gibi emsaller veriliyor. Ve yapıların buna göre yeniden yapılandırılması gerekiyor. Yapı ruhsatı alıp da yapı kullanma izin belgesi almamış veya yapı ruhsatı bulunmayan yapılarda, Yapı Kayıt Belgesi’nin ve maliklerin yarısının muvaffakiyetinin bulunması halinde yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın kat mülkiyeti tesis edilebilecek. Yapının Hazine’ye ait bir arsa üzerinde kurulu olması durumunda yapı Çevre ve Şehircilik Bakanlığına tahsis edilecektir.

İmar Barışı Kanun Hükmünde Kararname Çıktı Mı?

Olağanüstü Hal çerçevesinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin verdiği yetkiyle, Bakanlar Kurulu’nun çıkarma yetkisine sahip olduğu Kanun Hükmünde Kararname kısaca KHK kararlarıdır. Hükümet yeni Kanun Hükmünde Kararname’nin içine imar barışını da ekledi. İmar barışı KHK sayesinde yaklaşık 12 milyon kaçak ve imarsız konut devlet tarafından tanınacak ve Yapı Kayıt Belgesi alabilecek. 2018 yıl sonuna kadar başvurular devam edecek. İmar barışı için son gün 2018’in sonu, 31 Aralık 2018 olarak belirlenmiştir.

İmar Affı Torba Yasası Ne Zaman Çıkacak?

İmar affı torba yasa konusu gündemi sarsmış durumdadır. Fakat imar barışı ve affı aynı amaca hizmet eden yasalar değildir. Uygulamaya geçecek olan imar barışıdır.  İmar affı ne zaman çıkacak? sorusunun yanıtı henüz değil olacaktır. Çünkü kabul edilen tasarı imar barışıdır ve imar barışı devletin imarsız yapıları tanıyarak doğalgaz, su gibi hatların çekilmesine olanak sağlayacak ve vatandaşların mağduriyeti giderilecektir. 30 Nisan’da görüşmeleri yapılan tasarının mayıs ayında yürürlüğe gireceği düşünülüyor. İmar barışı için yapılan başvurularda uygun olması durumunda alınacak olan Yapı Kayıt Belgesi, yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerliliğini koruyacaktır. Yapı Kayıt Belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanacaktır.

Kategoriler: Genel Bilgiler

0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir