Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi
Kat karşılığı inşaat sözleşmesi arsa nitelikli bir malı olan kişinin, arsa üzerine bina inşa etmesi karşılığında, bu arsanın belirli mülkiyetini arsaya bina inşa edecek olan müteeahhide vereceğini beyan etmesine denilir. Kat karşılığı inşaat sözleşmesi için öncelikle iki tarafında imzalarının olduğu bu sözleşmede tarafların rızası olması gerektiğini bilmelisiniz. Karma bir sözleşme olan kat karşılığı inşaat sözleşmesi hem eser sözleşmesini hem de gayrimenkul satış vaadi sözleşmesini kapsar.
Sözleşme Noter Huzurunda Yapılır
Sözleşme noter huzurunda yapılır. Kat karşılığı inşaat sözleşmesini yapmak için tarafların notere gitmesi gerekir. Ancak uygulama esnasında anlaşmanın noter tarafından değil, kişiler tarafından hazırlanacağını belirtmek gerekir.
Bu sözleşmede amaç tarafların hakkını koruma altına almaktır. Sözleşme noter huzurunda yapılır hususu fazlaca önem arz etmektedir. Birtakım özel şartları bulunan bu sözleşmede tüm maddeleri imzalamadan önce ayrıntılı olarak okumanız gerekir. Taraflardan birinin kendine düşen payı 3.kişiye devretmes, imar durumuyla ilgili şartların değişmesi ya da tarafların karar değiştirmesi gibi oluşabilecek durumlardan dolayı bu sözleşme kişilerin tüm hakkını koruma altına alacaktır.
Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
- İnşaat yapılacak arsanın inşaat yapılmaya müsait olması ve bunun ispatlanması gerekir.
- İnşaatın başlayabilmesi ve projenin çizdirilerek belediyeden onaylatılması için ilk işlemlere başlanmalıdır. Belediye çizimi onaylamadan inşaata başlanamaz. Belediyeye başvurma sorumluluğu da arsa sahibine aittir.
- İnşaat süresi belediyeden alınan inşaat ruhsatından sonra başlamış olur.
- Sözleşmede yapılacak olan inşaatın kalitesi, inşaatta hangi malzemeler kullanılacağı ve diğer tüm detaylar ayrıntılı olarak yazmalıdır.
- Kira yardımı yapılacaksa ve buna benzer önemli konular varsa da mutlaka sözleşme içerisinde yazılmış olması gerekir.
- İnşaat bittikten sonra binanın nasıl yönetileceği de sözleşmede yazmalıdır.
Sözleşmeyi yaptıktan sonra inşaata başlanabilir ve gereken tüm izinler alındıktan sonra problem yaşanmayacaktır. Böylelikle kat karşılığı inşaat sözleşmesinde nelere dikkat edilmelidir sorusunu açıklamış olduk.
0 yorum