Kat Planı

Kat planı inşaat projelerinin en önemli çizim aşamalarından biridir. Kat planı, her bir katın kullanım şeklinin nasıl olacağı başta olmak üzere birçok ayrıntıya göre tasarlanmaktadır. Apartman dairelerinde, müstakil yapıdaki evlerde, otellerde, işyerlerinde vb. yapılarda kat planı yer almaktadır. Bir yapıdaki kullanım rahatlığı için bakılması gereken en önemli özelliklerden biri durumundadır.

Kat Planı Nedir?

Kat planı nedir sorusuna  kısaca yapılarda bulunan her katın özelliklerini, niteliğini, kullanımını, varsa bağımsız bölümlerini veya ortak alanlarını, konumu gösteren plandır diyebiliriz. Kat planı nedir ayrıca Toplu Yapılarda Kat Mülkiyeti ve Kat İrtifakı Tesisine Yönelik Yönetmelik içerisinde yer alan plan olarak nitelenebilir.

Kat Planında Bulunanlar

Kat planında bulunanlar birkaç maddeden fazladır. Kat planında bulunanlar arasında en önemlileri şunlardır:

  • Katın kot değeri
  • Zemin kaplaması
  • Asma tavan özellikleri
  • Nokta detaylar
  • Katın taşıyıcı sistem özellikleri
  • Ev odaları, oda sayıları, merdiven, tuvalet, salon vb. katta bulunan her şey

Bütün inşaat yapılarında kat planı yapılır. Binalar, kat planlarına göre inşa edilirler. Bir binanın kullanımı açısından oldukça önemli planlardır.

Kat Planı

Kat Planının Önemi

Kat planının önemi için yaşanılacak alanın kişilerin istedikleri yaşam tarzına uygunluğu ne kadar önem taşır diye sorulabilir. Bir kat planında evin büyüklüğü de belirlenmektedir. Evin 1+1, 2+1, 3+1, 4+1 vb. olması kat planını göstermektedir. Kat planının önemi yaşam alanını iyi belirlemek açısından çok önemli etkiye sahiptir. Kiriş ve kolonların düzenleri, odaların genel ve birbirlerine göre olan konumları, pencerelerin nerede olduğu gibi birçok ayrıntı dekoru da büyük oranda kat planının önemi hakkındadır. Mutfak, banyo ve tüm odaların büyüklüğünün belirlenmesi kat planıyla gerçekleşir. Bazı yerler size ait olmayabilir veya ortak kullanım alanında yer alabilir. Bunlar kat planında en ince detaya kadar verilmektedir.

Kat Planı Çeşitleri

Kat planı çeşitleri bulunmaktadır. Bodrum katlar, zemin katların aşağısında olması kat planı çeşitleri için örnektir. Örneğin bodrum katların kot değerleri – olarak ölçülebilmektedir. Zemin katlar aynı zamanda giriş katları olarak da isimlendirilir ve girişte yer alırlar. Zemin katın üstünden başlayarak birkaç birbirine benzer kat varsa bunlar normal katlar olarak çizilir. Zemin katlarda yükseklik varsa bunlar asma katlardır. Büyük olan bazı yapılarda çatı katı planı da hazırlanır.

Ölçekli Kat Planı 

Ölçekli kat planı profesyonel veya daha amatör olarak çizilebilmektedir. Ölçekli kat planı çizilirken dikkate alınması gereken önemli noktalar şunlardır:

  • En uzun duvar uzunluğu
  • Kağıda göre ölçeklendirme yapmak
  • Diğer duvarların uzunluğu ve kağıda göre ölçeklendirilmeleri
  • Pencere ve kapıların açıklık uzunlukları
  • Tüm pencereleri, duvarları ve kapıları kat planı üzerinde birleştirmek

Kat planlarında Autocad, sıkça kullanılan ve popüler olan bir çizim programıdır.


0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir