Maket Ev Yapımı

Maketten ev yapımı, son dönemde el işine merak saranlar tarafından oldukça popüler hale gelmiştir. Karton, mukavva, ahşap, köpük gibi birbirinden farklı malzemelerden maket ev yapılabilir. Dekoratif olarak da değerlendirilebilen maket ev yapımı parçaları, özellikle çocukların keyifli vakit geçirmelerine yardımcı olur. Maket ev yapımı sırasında önemli olan uygun bir plan çizmek ve tüm malzemeleri temin etmektir. Bu tür faaliyetler, çocukların el becerilerinin gelişmesine de katkı sağlar.

Mukavva İle Maket Ev Yapmak

Mukavva ile maket ev yapmak hem son derece kolay hem de ekonomiktir. Yapmak istedikleri ev ile ilgili planı çizenler, mukavvaları belirli ölçülerde keserek, projelerini tamamlayabilirler.

  • Mukavva ile ev yapmak için öncelikle, boya, T cetveli, metal cetvel, japon yapıştırıcı, kurşun kalem, maket bıçağı temin edilmelidir.
  • Belirtilen tüm malzemeler hazır olduğunda ev için hazırlanan taslak üzerinden mukavvalar kesilmeye başlanabilir.
  • Ev yapımı aşamasında ölçek hazırlamak ve plana bağlı kalmak işin kolaylaşması açısından önemlidir.
  • Metal bir cetvel ile ev için parçalar mukavva üzerinde çizilerek daha sonrasında ise maket bıçağı ile kesilmelidir.
  • Kesilen parçalar, yapıştırıcı ile birlikte, düz bir zemin üzerinde birleştirilmeye başlanmalıdır.
  • Mukavvanın birbirine yapışması içi parçaları bir süre bastırmakta ve kurumasının sağlamakta fayda vardır.

Boya seçimi

Boya seçimi kesilen ve birbirlerine yapıştırılan evlerin son olarak boyama aşamasında olan işlemdir. Ancak boyama için boya seçimi dikkatli yapılmalı ve boyarken mukavvanın boyayı emmesi için kuruduktan sonra küçük çentikler atılması gerekir. Bu noktada mukavva ile kullanılabilen özel boyalarda tercih edilebilir.

Karton İle Maket Ev

Karton ile maket ev mukavvaya göre  daha kolaydır. Karton ile maket ev yapmak için karton kutu, makas, maket bıçağı, yapıştırıcı, bant ve kalem gerekli malzemeler arasında gösterilir.

  • Kartonun üzerinde çizilen ev planı ile ilgili ölçümler yapılmalı ve daha sonrasında ise maket bıçağı ile kesilmelidir.
  • Kesilen alanlar yapıştırıcı ile birleştirilmelidir.
  • Evlerde bulunan ayakkabı kutularından bile kolaylıkla maket ev yapmak mümkündür.

Bu tür maket evler çocuklar için oluşturulan en pratik oyuncaklardır.

Ahşaptan Yapılan Pratik Maket Ev

Ahşaptan yapılan pratik maket ev yukarıda belirtilenler dışında üçüncü bir seçenek olarak karşımıza çıkar. Hobi çubukları olarak bilinen ince ahşaplar yardımıyla ahşaptan yapılan pratik maket ev, evde küçük bir dekorasyon olacaktır.  Bu noktada dondurma çubukları da ev yapılmasına yardımcı olur. Öncelikle planı çizilen evin daha sonrasında yapıştırıcı ile tüm parçaları birleştirilir. Son olarak ahşap evler, farklı renklere boyanarak farklı dekoratif bir görüntü oluşturmak mümkündür. Sprey boyalar bu noktada son derece kullanışlı ve pratiktir.

Kategoriler: Genel

0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir