Mega Yapılar

Mega yapılar barınmak ya da başka nedenler ile kullanılmak üzere yapılan mimarlık esere verilen addır. Eski medeniyetlerden bu yana büyük ve gösterişli mega yapılar bulunur. Mega yapılar insan zekasının gücünü gösterir. Yeryüzünde uzun yıllar kalacak yapılardır.  Dünyaca ünlü mega yapılar;

Keops Piramidi

Keops piramidi yapımında hür insanların çalıştığı, Dünya’nın yedi harikası arasında bulunan Keops Miradı, Mısır firavunu Khufu için özel bir mezar olmak üzere inşa edilmiş. Keops piramidi M.Ö 2550 yılında yapılan 147 metre olan yapı, erozyon gibi çeşitli etmenlere bağlı olarak 139 metre kalmıştır.2,3 milyon taş blokla inşa edilen piramit 5,9 milyon ton ağırlığına sahiptir. İçerisinde saklı odalarda bulunur. Kralın odasını ziyaret etmek isteyenler ise eğilerek geçmek zorundadır. Mısır sınırındaki El Giza’da bulunmaktadır. Bilinen üç odası var. En alçak olan oda ise piramidin yapıldığı ana kayaya kadar kesilmiş halde bulunur.

Hypogeum

Hypogeum yer altı mezarıdır. Ronald Hutton tarafından üzerine halen çalışmalar yürütülmektedir. Hypogeum , 7000 insan kemiğinden meydana gelmiş olup 1980 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmıştır.  1902 yılında keşfedilmiştir. Eski zamanlarda içerisinde ayinlerin yapıldığı söylenir.

Ayasofya

Ayasofya bizans yükselme çağı eserleri arasında yer alır. En büyük emek ise Ayasofya‘nın kubbe kısmında harcanmıştır.  Sağlam durabilmesi için büyük destek payandaları kullanılmış olup büyük bir mega mimari örneğidir. Doğu Roma İmparatorlu zamanında İstanbul’da yapılmış olan en büyük kilisedir. İmparator Justinianos tarafından yaptırılmış. 5 yıl gibi bir sürede tamamlanmıştır. Günümüzde de, büyük komutan Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilip camii haline getirilen önemli mimari eser Ayasofya, hak ettiği konum olan cami halindedir.

Angkor Vat

Angkor Vat dünya üzerinde bulunan en büyük katedrallerden biri olan anılmakta olup Khmer mimarisi olarak bilinmekte. Angkor Vat Kamboçya’da bulunur.  1115-1145 yılları arasında Kral II. Suryavarman’nın yaptırdığı Angkor Vat ormanlar arasında gizlenmiştir.

El Hamra Sarayı

El Hamra Sarayı korumalı bir saray olup Müslümanlar tarafından yaptırılmıştır. Arap figürleri ile süslenen El Hamra Sarayı, İspanya’nın Endülüs bölgesinde Granada kentinde yer alır.

Chartres Kadedrali

Chartres Kadedrali ince duvarlar, büyük malzemeler ile yapılmış olan Kadedral; Paris’in Chartes kentinde 13.yy’da kurulmuştur. Chartres Kadedrali romanesk mimari teknikleri ile yapılmış ve Gotik mimarinin örnekleri arasında yer alır. Mega yapılar arasında bulunan Chartes Katedrali 1194 yılında yapılmaya başlanmıştır. Yüksekliği ise 113 metredir.

Petra Antik Kenti

Petra Antik Kenti dağ oyularak yapılan mimari, Ürdün kentinde yer alır. Petra Antik Kenti yapımında büyük bir çaba sarf edilmiştir. MÖ 400 ve MS 106 yıllarını kapsar.  Dünyanın Yedi Harikası listesinde yer alır. UNESCO tarafından koruma altına alınan Petra Antik Kenti’nde bulunan tiyatro, tapınak, yerleşim alanlarının tümünde kireç taşı kullanılmıştır. Blok kayaların oyulması ile de çeşitli mezarlar, amfi tiyatrolar inşa edilmiştir. Yaklaşık olarak 100 kilometre alana yayılmış haldedir.  İçerisinde 180 metreyi aşan bir geçitte yer alır. Mortal Kombat ve İndiana Jones gibi popüler filmlere de ev sahipliği yapmıştır.  1812 yılında Johann Burckhardt tarafından keşfedildi. Kayaların sahip olduğu renk nedeni ile Rose City olarak da bilinmekte.

Kategoriler: Genel

0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir