Metretül
Metretül, iki boyutu olan fakat bir boyutu standartmış gibi kabul edildiği için tek boyutlu olarak kabul gören şeylerin birimlendirilerek ölçülmesine imkan sağlayan bir ölçü birimidir. Yani kısaca bazı malzemeler iki boyutlu olsalar dahi bir kenarının tek boyutlu kabul edilmesi nedeniyle tamamı tek boyutlu olarak hesaplanır. Bu hesaplama imkanını sağlayan ölçü birimi ise Metretül’dür. Yazılış kısaltmaları olarak karşımıza “m” ve “mtül” olarak çıkabilir. Metretül hesaplama işlemleri genellikle inşaat işlerinde kullanıldığı için (Pimapen, pencere, kapı, vs.) oldukça önemlidir. Herhangi bir hataya izin vermez. Bu nedenle dikkatli ve doğru hesaplanması gerekir. Peki, Metretül Nasıl Hesaplanır?
Metretül Hesaplama
Metretül hesaplama için malzemenin uzunluk ölçüsüyle sayısı üzerinden bir çarpma işlemi yapılır. Böylece her bir metretül hesaplama değeri toplanarak istenilen sonuç elde edilir. Eğer metretül hesaplama için örnek vermemiz gerekirse;
Pimapen Metretül Hesabı :
Pimapen metretül hesabı örneği olarak varsayalım ki, 3 adet 2 metrelik, 4 adet 1 metrelik, 4 adet 120 metrelik ve 4 adet 0,6 metrelik malzemelerimiz var. Bu malzemelerin metretül ölçülerini bulabilmek için yapılması gereken şey uzunluklarının ve adet sayısının çarpılması ve ardından da çıkan metretüllerin her birinin toplanmasıdır. Pimapen metretül hesabı sayısal olarak gösterilebilir.
- 2m x 3 = 6 metretül
- 1m x 4 = 4 metretül
- 120m x 4 = 4.8 metretül
- 0,6m x 4 = 2.4 metretül
- 6mtül + 4 mtül + 4.8 mtül + 2.4 mtül = 17.2 metretül
Metretül hesabında boyut ölçülerinin önemine dikkat edilmelidir, çünkü yanlış alınan ölçüler yanlış metretül hesaplamalarına yol açacaktır. Bu da genele baktığımızda maliyette hesaba katılmayan artış demektir.
Metretül Ölçüsü Kullanım Alanları
Metretül ölçüsü kullanım alanları genellikle inşaat işlerinde ve yapı malzemelerinin kullanıldığı alanlardır. Pencere, pimapen, alimünyum ve mobilyalar metretül ölçüsü kullanım alanlarına örnek olabilir. Metretül maliyet hesaplaması için oldukça önemlidir. Bir malzemeye fiyat verebilmek için öncelikle doğru metretül hesabının yapılmış olması gerekir.
Mutfak tezgahları, dolaplar, masa, sandalye gibi mobilyalar, halı ve yolluklar, pencereler, pimapenler ve daha birçok yapı alanlarında kullanılan metretül, doğru maliyet çıkarılabilmesi açısından da önemlidir. Metretül hesabı üzerinde çıkarılan birim fiyat, bize en doğru fiyatlandırmayı çıkarır. Metretülün kullanım alanları, dikkat ve detay gerektiren alanlar olduğu için önemlidir. Hem doğru malzeme kesimi, hem de doğru fiyatlandırma için kullanılan metretül hesabının kullanım alanlarını listelemek gerekirse şu şekilde genelleyebiliriz:
Kısaca metretülün ölçüsü kullanım alanları ;
- Mimari çalışmalar,
- İnşaat işleri,
- Yapı malzemeleri,
- Mobilyalar,
- Halı ve yolluklar
- Alüminyum pencereler
Metretül İle Maliyet Hesaplama
Metretül ile maliyet hesaplama için örnek kullanacağız. İşte PVC için metretül ile maliyet hesaplaması:
Örneğin elimizde 1.50 metre yüksekliğe ve 1.50 metrelik de genişliğe sahip PVC var. 3 adet 1.50 metrelik dikey profilin yanı sıra 2 adette kanatta dikey profil olan ve toplamda 5 dikey profil bulunan bir malzemeye sahibiz. Yatay olarak da aynı ölçüye sahip 2 profil bulunuyor. Genişlik ise 2 profilden 65 cm olsun. Bunların metretülü;
- Dikeyde; 5 x 1.50 = 7.50 metretüldür.
- Yatayda; 2 x 1.50 = 3 metretüldür.
- Genişlikte; 2 x 0.65 = 1.3 metretüldür.
Artık metretülleri toplayarak maliyet hesaplamasına geçebiliriz.
- 7.50 + 3 + 1.3 = 11.8 metretül
Demekki 1.50 x 1.50’lik bir pencerede toplamda 11.8 metretüllük bir ölçü bulunuyor. Bu rakam Firmanın belirlediği birim fiyat ile çarpıldığı zaman maliyet hesaplaması da yapılmış olur.
Metretül Hesaplarken Bunlara Dikkat!
Metretül hesaplarken alimünyum pencere, pimapen veya genel olarak inşaat yapı malzemeleri gibi birçok malzeme metretül ile hesaplanır. İnce hesaplanması gereken ve dikkat gerektiren metretül hesabının doğru şekilde yapılabilmesi, doğru fiyat çıkarılabilmesiyle doğru orantılıdır.
Doğru metretül hesabı yapabilmek doğru imgeleyebilmek yani doğru tahayyül edebilmekten geçiyor. Zaten iç mimari çalışmaların temeli de aslında buna dayanır. Başarılı iç mimarların hepsinde tahayyül edebilme yeteneği oldukça gelişmiştir. Yani bir iç mimar neyin nasıl görüneceği, nasıl konumlandırılacağı, ölçülerinin ne olması gerektiği gibi pek çok konuda bu imgeleme yeteneğinden beslenir. Metretül hesabı iyi bir tahayyül yeteneği gerektiriyor.
Yapı alanlarında, kapı ve pencerelerde ya da pimapen, mutfak tezgahı ve kapaklı dolap gibi incelik gerektiren işlerde metretül hesabının doğru yapılmaması hem hatalı ürün ortaya çıkmasına hem teknik aksaklıklara hem de maliyet artışlarına neden olacaktır. Usta ve iç mimarın birlikte yürüteceği ölçümleme ve malzeme hesaplamaları dikkatli yapılmalı, en ince ayrıntısına kadar hesaplanmalı ve üzerinde doğru şekilde çalışılmalıdır.
0 yorum