Mimar Ne İş Yapar?

Mimar ne iş yapar konusuna gelmeden söylenmelidir ki İnşaat sektörünün dünyada yükselen bir değer olması ile beraber mimari ve inşaat mühendisliği konusunda görevlendirmelerin de oldukça arttığı ve meslek dalı olarak da tercih edilmeye başladığı görülmektedir. Mimar ne iş yapar ise, mimari tasarımların ve binaların arka planında bulunan ve yapının ortaya çıkmasını sağlayan kişi mimar olarak tanımlanır diyebiliriz.

Mimari Eğitimi

 Mimari eğitim 4 sene boyunca devam eder. Bu eğitim sürecinde sadece çizim yeteneği ile alakalı değil aynı zamanda mimarinin tarihsel yapısı ile alakalı da bilgi verilmektedir. Mimari eğitim ile bu şekilde seneler boyunca değişime uğrayan estetik yapı hakkında fikir sahibi olunmaktadır. Mimarlık fakültesinde öğrencilere mimari eğitim kapsamında verilen derslere bir göz atıldığı zaman şu alt başlıklar ile karşı karşıya kalınmaktadır;

  • Teknik resim, Mimarlığa giriş
  • Bilgisayarlı anlatım teknikleri
  • Kalite güvencesi ve kalite güvence sistemleri
  • Taşıyıcı sistemler, Çevre koruma
  • İş güvenliğinin temel kavramları

Yukarıda sıralanan ve sınıflar ilerledikçe daha da sofistik hale gelen dersler ile mimarların sahaya alıştırılmasına çalışılmaktadır.

Staj Dönemi

Staj dönemi  edinilen teorik bilgilerin pratiğe aksettirilmesi için geçilen aşamadır. Okul tarafından belirtilen ya da kişi tarafından seçilen bir firmada 1 sene boyunca yapılan sınav zorunlu tutulmuştur. Staj dönemi teorik eğitimin pratikle zenginleştirilmesidir.

Mimar Ne İş Yapar?

Mimarın Görevleri 

Mimarın görevleri binaların iç ve dış tasarımları ile ilgilenen ve yapının proje bazında ortaya koyulmasını sağlamak olarak tarif edilebilir. Yapılan bu işlemlerin her birinin estetik anlayış ile uyum içerisinde olmasına da ayrıca özen göstermek mimarın görevleri arasındadır. Mimarinin proje bazı kadar estetik görünüme uygun olup olmaması ve özgünlüğü de büyük önem arz etmektedir. Mimarlar tarafından hazırlana projelerin gerçeğe yansıtılması aşamasında ise inşaat mühendislerine rol düşmektedir. Gerçeğe yansıtma işlemi sırasında mimarın hazırlamış olduğu projeye riayet edilmesi gerekmektedir. Bu projeye riayet edilmeden bina sağlam temeller üzerine oturtulsa bile projeye sadık kalınmadığı için sorun çıkacaktır. Sıhhı tesisat ve elektrik alt yapısı gibi adımların tamamlanması aşamasında muhakkak mimarın mühendisler ile iş birliği içerisinde olması lazımdır. Bu alt yapının oluşturulması en az estetik görünümün muntazam olması kadar önem arz etmektedir. Mimar ne iş yapar sorusu hem bireysel bazda hem de bu tarz iş birlikleri ile tanımlanmalıdır.

 

Kategoriler: Genel

0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir