Peyzaj Nedir?

Peyzaj nedir sorusu için aslında dış mekanı tarif eden bir terimdir denilebilir. Mimarlar binaların iç kısımlarının tasarımı ile ilgilenirken peyzaj mimarları da dışarıda kalan yollar, bahçeler ve benzeri alanlarla ilgilenir. Tasarım için yapı bilgisinin şart olduğu peyzajda estetik algısı da bir o kadar önemlidir. Yani peyzaj nedir sorusu için kısaca mekan düzenlemesi olduğunu söyleyebiliriz.

Peyzaj nedir için ayrıca günümüzde şehirlerin çok daha estetik görünmesi amacıyla dikkatle kullanılmaktadır diyebiliriz. Yolların vebahçelerin ağaçlandırılması, ışıklandırılması, çiçeklendirilmesi gibi önemli detayları üstlenen pezaj mimarları doğayı adeta bir tablo haline getirecektir.

Bahçe Peyzajı 

Bahçe peyzajı için gerekenler;

  • Kendi bahçenizi düzenleyeceğiniz zaman öncelikle bahçe krokisini çıkarmanız gerek. Bu krokide ayrıntılı olarak ölçümler yazmalıdır.
  • Krokinin üst kısmında rüzgar koridorları, gölgelik bölgeler, bina girişi ve varsa yol ya da gizlenilmesini istediğiniz alanlar detaylı bir şekilde belirtilmelidir.
  • Kroki üzerinde karalamalarla kafanızdaki peyzaj tasarımını yapmanız gerekir.
  • Bitki seçeceğiniz zaman eve yaklaştıkça küçülen bitkiler seçmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Evin girişinde büyük boylu bitkiler kullansanız da ev yakınında büyük boylu bitkilerden kaçınmalısınız.
  • Bahçenin ana çerçevesini çizmeden bitki seçimine başlamamanız gerekir.
  • Estetik kurallarının hepsinin peyzaj düzenlemesinde de geçerli olduğunu bilmeniz gerekir.

Peyzaj Mimarlığı 

Peyzaj mimarlığı yaşam kalitesini arttırmak için estetik anlayışla doğal ve kültürel elemanları kullanarak bazı düzenlemeler yapılır. Peyzaj mimarlığı çalışma alanları genelde kent içi, parklar ve bahçelerdir. Bunun dışında kırsal alanlarda, ulaşım ve orman, turizm gibi alanlarda da düzenleme ve planlama yapabilirler.

Amaç aslında modern kent insanına mümkün olduğu kadar doğayla ilişki kurabileceği bir çevre yaratmak ve bu çevreyi de estetik anlayışla kurmaktır. Estetik bir çevre oluşturmak için pek çok konuya hakim olan peyzaj mimarları aynı zamanda kültürel birikime de sahip olmalıdır.

Peyzaj Mimarlarının Çalışma Alanları

Peyzaj mimarlarının çalışma alanları aslında çok sayıda farklı iş koluyla beraber işbirliği içindir. Özellikle inşaat mühendisleri, kent plancıları, mimarlar ve benzeri alanlarla yakın ilişki içerisinde olduğunu söyleyebileceğimiz peyzaj mimarları, bahsettiğimiz konulara da hakimdir. Kültürel kaynakların koruma projelerinde de görev alan mimarlar diğer iş kollarıyla beraber çalıştığı için uyumlu bir takım çalışmasına da alışık olmalıdır. Çevresel saygınlığa öenm veren peyzaj mimarları nitelikli ve yetenekli insanlar olmasının yanı sıra dinamik ve estetik zevke de sahiptir. Kendi eviniz ya da diğer projeleriniz için siz de profesyonel peyzaj mimarları ile çalışarak, daha uyumlu ve modern çevre düzenlemeleri yaratabilirsiniz.

 


0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir