Radye Temel Nedir?

Radye temel, radye jeneral temel olarak bilinir. Radye temel, yükün zemine düzgün bir şekilde dağılmasını sağlamaktadır. Radye temelin sayesinde depreme karşı önlem de alınır. Deprem anında yapı ile birlikte hareket ederek yapıda hasar oluşmasına engellemektedir. Geçtiğimiz dönemlerde emniyet gerilmesinin çok düşük olduğu zeminlerde kullanılıyordu. Günümüzde ise radye temel kullanımı yaygınlaşmış ve çok daha fazla alanda kullanılmaya başlanmış.

Radye Temel Nasıl Uygulanır?

Radye temel nasıl uygulanır? Deprem için bir kurtarıcı olan radye temel nasıl uygulanır? Uygulama aşaması son derece önemlidir. Temele ilk olarak yapılan işlem kazıdır. Daha sonra ise 10 ile 15 cm arasında bir kalınlık ile grobeton dökülür. Bunun üzerine ise temel kalıbı çakılır ve radye temel yüksekliğine göre tuğla duvar örülmektedir. Yer altı sularının donatılara ulaşmasına engel olmak açısından grobeton üzerine izolasyon yapılır. İzolasyonda ise genel olarak kullanılan su yalıtım membranı kullanılır. Daha sonrasında radye temel nasıl uygulanır aşaması olarak, temel donatı elemanlarına zarar vermemesi için 5 – 6 cm kalınlığında yeniden beton dökme işlemi yapılır.

Baton prizini almanın ardından projede belirtilen miktarda ve çapta temel donatısının imalatı da yapılarak işlem tamamlanır. İnşaat boyunca en fazla donatı radye temeli yapımında kullanılır. Kolon filizleri bırakılarak yapılan bu işlem için inşaatın en önemli işlemi diyebiliriz. Sebebi ise bu işlem  üzerinden direkt olarak güvenliğin sağlanıyor olmasıdır. Döküm sırasında vibratör işinin bu alanda uzman olan kişiler tarafından yapılması önemlidir. Aynı zamanda betonda yeteri kadar sıkışma olmasına özen gösterilmelidir.

Radye Temel Çeşitleri

Radye temel çeşitleri nedir? Uygulamaların her inşaat alanında olması ile birlikte, radye temel çeşitleri de artmıştır. Uygulamanın farklı şekillerde ve farklı malzemeler kullanılarak gerçekleşmesi söz konusu olmaya başlamıştır. Bunun için mutlaka radye temel çeşitleri de bilinmelidir.

  • Düz radye temel: Kolonlar arası mesafe fazla olduğu durumlarda uygulanır.
  • Kirişili radye temel: Yükü geniş alana yaymak için tercih edilir.
  • Mantar şeklinde radye temel
  • Ters kemer şeklinde radye temel: Yükü fazla olan yapılarda tercih edilir. Yeraltı sularının fazla olduğu yerlerde de kullanılır. Uygulama son derece zordur ve yüksek hata payı ihtimalinden dolayı çok da tercih edilmez.

Radye Temel Avantajları

Radye temel avantajları nedir? Tam olarak radye temel avantajları ile inşaatta ne elde edilir? İlk olarak yapı yükünün çok olması durumunda, zeminin dayanması için kapasite düşüklüğünü ortadan kaldıran bir işlemdir. Yapı yüklerinin zeminde düzgün yayılmasını sağlayarak depreme karşı da son derece dayanıklı olması desteklenir. Temel zeminin kendi içinde farklılık göstermesi durumunda bu durumu ortadan kaldırmak üzere etkili olacaktır. Plak temel olarak da isimlendirilen bu durum, çözüm sistemi betonarme ara kat döşeme sisteminin olması demektir. Radye temel avantajları yapının güvenliğini sağlamak demektir.


0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir