Tefriş Nedir? Mimari de Ne Anlama Gelmektedir.
Tefriş nedir sorusu için kelime anlamına baktığımız zaman döşemek anlamıyla karşılaşmaktadır. Tefriş etmek genelde mimari alanda geçen bir kavramdır. Mimari projelerde geçen tefriş kelimesi özellikle mimarlar odasının yazdığı proje içeriği ve çizim standartlarında da belirtilmiştir.
Tefriş : Sadece duvarları çizilen bir projenin gerçek ölçülerde eşya yerleşimlerini, baca, kapı ve pencere gibi nesnelerin mimari olarak gösterilmesine denir. Burada önemli olan iki faktör vardır. Birincisi ölçülerin kesinlikle sabunlama yapılmadan birebir ölçülerde olması gerekir. İkincisi ise her nesneyi ifade eden bir nesnel çizim vardır. Bu çizimlerin doğru şekilde kullanılması gerekir. Çünkü projeyi okuyacak mimar,inşaat mühendisi gibi kişilerin doğru olarak okumasına ve değerlendirmesinde önemli rol oynar.
Yerleşim Planlarında Nelere Dikkat Edilir?
Yerleşim planlarında zemin katın çizilmesinden sonra binanın dış boyutlarıyla beraber bahçe mesafelerinin de işlenmesi gereklidir. Yapı yaklaşma sınırı da mutlaka belirlenir ve her şey ölçülere göre ayarlanır. Taks ve kaks hesaplamaları da detaylı olarak yapılır. Gömme balkonlar da bu planlarda taksa dahil edilir. Vaziyet planının yapılması da önemli bir süreçtir.
Vaziyet Planı Nedir?
Vaziyet planı projenin veya mevcut binanın şuanda hali hazırda yada yapılacak olan binanın konumunu, kot ölçülerini biçimini ve durumunu gösteren projedir. Vaziyet planı parsel köşe ve parsel düzenleme kotlarını ifade eder. Kadastro ve imar sınırları çaplarına uygun olarak bir yerleşim planı hazırlanması son derece önemlidir.
Bloklar açık bir şekilde harfler ve rakamlarla belirtilmelidir. Otopark yönetmeliğine uygun olarak otopark plan çizimi yapılabilir. Rampa eğimi bina içerisinde maksimum % 20 olacak şekilde düzenlenmelidir. Foseptik yapılacaksa da yeri ve detayları kanal projelerinde belirtilmelidir. Bu kanal projeleri bölge sular idarelerince onaylatılmalıdır.
Plan Yaparken Tefriş Yapmayı Unutmamalısınız!
Tefriş kelimesinin genelde plan yaparken karşımıza çıktığınız ve mimari alanında sıklıkla kullanıldığını söylemiştik. Planı çizerken tefrişide hayalini kurarak plan yada etüt çizimi yapmalısınız.
Örneğin: Bir planı bitirdiniz, mutfağa buzdolabı sığmıyor. Ne yapacaksınız? İşte bu yüzden en başa dönüp tekrar plan çizmemek için etütlerinizi değerlendirirken tefrişini hayal etmenizi öneririz.
Planlarda dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
- Blokar, katlar ve katlarda bulunan her amahal kodlandırılmalıdır ve mahal isimleri de ayrıntılı olarak yazmalıdır.
- Taşıyıcı aks sistemi, sayılar ve eksenler olarak belirtilmelidir.
- Kat planlarının kesit geçirilen yerlerinde bakış yönleri detaylı olarak gösterilmelidir.
- Tefriş ölçümü mutlaka yapılmalıdır.
- Modüller ve inşai akslar belirlenmelidir.
- Ölçülendirme doğru olarak yapılmalıdır.
Bina yapılana kadarki süreçte yapılan planlamaların ve hesaplamaların iyi bir inşa için gerekli olduğunu ve son derece büyük bir önem taşıdığını söyleyebiliriz. Bu nedenle planı yaparken ve ölçümlemeleri alırken mümkün olduğu kadar detaylandırmalı ve profesyonellerle birlikte yapmalısınız. Avan proje olarak adlandırılan ve ilk proje olarak da geçen proje taslağını ilk aşamada hazırlarsanız, hiçbir ölçüm yapmadan kaba bir şekilde neler yapılması gerektiğini daha net görebilirsiniz. Böylece uygulama planı hakkında daha çok bilgiye sahip olacak ve daha detaylı bir şekilde planı çizerek uygulamaya geçebileceksiniz.
3 Boyutta Tefriş Plan Örnekleri
0 yorum