Tezgah Metretül Hesaplama
Tezgah metretül hesaplama nasıl olur? Aynı zamanda tezgah metretül hesaplama tam olarak neyi ifade etmektedir? Metretül; iki boyutu olan; ancak bir boyutu da standartmış gibi kabul edildiği için tek boyutlu olarak kabul edilen birimlerin ölçülmesinde imkan sunan ölçü birimidir. Kısaca farklı malzemeler ile iki boyutlu olsalar dahi bir kenarının tek boyutlu olarak kabul edilip ölçüm yapılması durumudur. Bu hesaplamayı kolaylaştıran, bu hesaplamaya imkan tanıyan ise tezgah metretül hesaplama oluyor. Yazılış kısaltması olarak karşımıza çıkması; m ya da mtüül olabilir. Metretül hesaplamada işlemlerin genel olarak inşaat işlerinde kullanılan pencere – kapı – tezgah olduğunu bilmelisiniz. Hesaplama bu araçlar kullanılarak yapılır.
Metretül Hesaplama İşlemi
Metretül hesaplama işlemi nasıl olacak? Metretül hesaplama işlemi nasıl yapılır? Hesaplama yapabilmek için malzemenin uzunluk ölçüsü – sayısı üzerinden bir çarpma işlemi yapılır. Bu sayede her bir metretül için değeri toplanarak, istenilen sonucun elde edilmesi sağlanmış olur. Bunun örneklendirilmesi ile direkt olarak bilgi edinmeniz mümkün. Örnek verilmiştir.
Örnek olarak 3 adet 2 metrelik, 4 adet ise bir metrelik malzemeler olduğunu düşünelim. Yanı sıra 4 adet 120 metrelik ve 4 adet 0,6 metrelik malzemelerin olduğunu düşünelim. Bu malzemelerin metretül ölçülerini bulabilmek için yapılması gereken, uzunluklarının ve adet sayılarının çarpılmasıdır. Ardından da çıkan metretüllerin hepsinin toplanmasıdır.
· 2 m x 3 = 6 metretül
· 1 m x 4 = 4 metretül
· 120 m x 4 = 4,8 metretül
· 0,6 m x 4 = 2,4 metretül
· 6 mtül +4 mtül + 4,8 mtül + 2,4 mtül = 17,2 metretül
Yukarıda verilen hesaplama ile metretül hesaplama işlemi örneklenmiştir. Önemli olan bu aşamada son derece dikkatli olmaktır. Yanlış alınan ölçüler daha büyük problemlere yol açabilir. Özellikle maliyet hesaplamalarında problem çıkmasına yol açabilir.
Metretül Hesaplama Hangi Alanlarda Kullanılır?
Metretül hesaplama için aynı zamanda hangi alanlarda kullanılır sorusu da sorulur. Peki, metretül hesaplama hangi alanda kullanılır ve kolaylık sağlar? Genel olarak ilk akla gelen inşaat ve yapı malzemeleri alanıdır. Ölçü birimi olarak bu alanda benimsenmiştir ve kullanılır.
Kullanım alanları;
· Mimari çalışmalar
· İnşaat alanı
· Yapı malzemelerinin ölçümleri
· Yapı malzemeleri
· Alüminyum pencereler
· Halı ve yolluklar
Gibi alanlarda kullanılır. Metretül hesaplama ile bu işlemlerin yapılması sağlanır.
Metretül Hesaplarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Metretül hesaplarken dikkat edilmesi gerekenler var. Peki, metretül hesaplarken dikkat edilmesi gerekenler tam olarak nedir? İlk olarak doğru hesap için doğru imgeleme önemlidir. Sizin için iç mimari çalışmalarında nasıl konumlandırılacağı netleştirilmiş olmalıdır. Aynı zamanda yapılar için de kapı – pencere için ölçümlerinde, incelik gerektiren işlemledir. Metretül hesaplarken dikkat edilmesi gerekenler göz önünde bulundurarak, ona göre hareket etmek gerekiyor.
0 yorum