Hafriyat Nedir?

Hafriyat nedir sorusuna toprak zeminleri kazma, yumuşatma gibi birtakım işlemlerle şekillendirme işi olarak tanım yapabiliriz. Hafriyat nedir için ayrıca madencilik, bina inşaatı ve karayolu gibi projelerde kullanılan işlem denilebilir. Bu işlemlerde ise çeşitli iş makinelerinin kullanılmaktadır. İş makineleri;

Yükleyiciler

Yükleyiciler lastik tekerlekli  arkasına hidrolik kepçe takılarak kullanılan hafriyat makineleri olarak bilinir. Yükleyiciler ayrıca  hidrolik kumandalar sahiptirler. Ön kovaları bu şekilde aşağı ve yukarı eğilebilir. Düzgün olan zeminlerde ise tekerlekli yükleyiciler kullanılmaktadır.

Buldozer

Buldozer paletli hafriyat makinesi hafriyat işlerinde oldukça fazla kullanılmaktadır. Buldozer sığ kazılarda, kaya çıkarma işlerinde ve zemin düzeltmede kullanılır. Yakın mesafe toprak kazıma işlerinde de buldozerden yararlanılır. Bıçak kısmı zemin seviyesinin altında bulunan bıçak buldozer ilerlerken kazma vazifesinde kullanılır.  Toprağı iterek taşıma görevini de uygular.

Hafriyat Ne Demek

Greyder

Greyder açılan yolların son olarak düzeltme işleminde kullanılmaktadır. Greyder ön ve arka tekerlekleri arasında 3-4 metrelik bir bıçağı bulunan iş makinesidir. Bu sayede toprağı kazıma işlemlerini de uygulayabilirsiniz.  Sıyırdığı toprakları ise hidrolik başı sayesinde sola ve sağa dağıtabilir.

Ekskavatörs

Ekskavatörs sert zeminlerin kazılmasını gerektiren ağır işlerde kullanılır. Ekskavatörs ön tarafına takılan yüz kepçesi ile öne itilerek kazma işlemi uygulayan bir iş makinesidir. Kanal kazma gibi işlemlerde yoğunlukla kullanılan hafriyat iş makineleri arasında yer alır. Kazıcı kepçesi sayesinde toprak zeminlerde de sıklıkla kullanılmaktadır.  Toprağı bir yerden başka bir yere taşıma işlemlerinde de tercih edilmektedir.

Delme

Delme sert kayalara doğrudan hafriyat işlemi uygulanamayacağı için gerekli bir işlemdir. Bu nedenle öncelikle dinamitlerle patlatılır. Delme işlemi uygulanarak kayalar parçalanır. Daha sonra dağılan parçaların hafriyatı yapılabilir.

Yığma ve Kaldırma

Yığma ve kaldırma için öncelikle güzergah ve kaldırılacak olan toprağın ağırlığı tespit edilir. Daha sonra çukurlara yığma ve kaldırma işlemi uygulanarak düz bir zemin elde edilir.

Yerleştirme ve Sıkıştırma

Yerleştirme ve sıkıştırma işlemi yığılan toprakların yerleşmesi uzun sürebileceği için gereklidir. En hızlı şekilde silindirler ve tırnaklı demir tekerleğe sahip olan iş makineleri ile yerleştirme ve sıkıştırma işlemi uygulanır.

Madenler

Madenler için özel olarak üretilmiş olan tünel kazıcılar kullanılmaktadır.  Açık madenler için ise büyük kepçeli kazıcılar tercih edilir. Hafriyat nedir diye merak edenler için hafriyat en basit tanımıyla toprak kazma, taşıma, delme işlemlerinin tümüne verilen addır.

Kategoriler: Genel

0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir