Renk Uyumu

Renk uyumu ile günlük hayatımızda her yerde kullandığımız renkler sürekli bizimle olduğu için estetik açıdan da dikkat ederiz. Psikolojik olarak renk uyumu, insan üzerindeki etkisi kanıtlanmış olan renkler, kurumsal firmaların logo ve reklam çalışmalarında da önemli yer tutar. Renklerin insanlarda hissettirdiği his markalar tarafından çok önemsenmektedir. Farkında olmadan bile duygu durumunuzun değişiminde etkili olan renk uyumunu iyi okuyabilmek ve renk uyumunu iyi yakalayabilmek gerekir.

Renklerin Hissettirdikleri

Renklerin hissettirdikleri ile markalar da kendi renk skalalarını oluşturur. Bu nedenle bazı renklerin hissettirdikleri şunlardır:

  • Mavi renk güven ve gücü temsil ettiği için bankalar genelde maviyi kullanır.
  • Sarı iyimser ve sıcak bir renktir.
  • Yeşil renk genelde sağlığı ve gelişimi temsil eder. Bu nedenle sağlık alanındaki markalar çok fazla kullanmaktadır.
  • Mor rahatlığın temsilidir.
  • Kırmızı heyecan duygusunu yükselten iddialı renklerden biridir.

Saydığımız renklerin olumlu yanları olsa da hepsinin olumsuz yanları da olabilir. Ayrıca renklerin diğer hangi renklerle kullanıldığı da rengin algılanmasında belirleyici olur. Bu nedenle renk uyumları tablosu bilinmelidir.

Renk Uyumları Tablosu

Tasarımda Renk Uyumu 

Tasarımda renk uyumu sürecinde renk uyumunun önemli olmasının nedeni az önce de bahsettiğimiz gibi kişide doğru hisleri uyandırabilmekle alakalıdır. Renkleri doğru kombin yapama bilmek için öncelikle onları sınıflandırmanız gerekir. Sıcak renkler, soğuk renkler ve nötr renkler olarak renkleri ayırabiliriz. Sıcak renkler sarı, kırmızı ve turuncudur. Eğer neşeli ve eğlendiren tasarımlar yapmak istiyorsanız bu renk kombinini kullanmanız gerekir. Soğuk renkler mavi, mor ve yeşil olarak adlandırılır. Güven, ciddiyet ve istikrarı temsil ettiği için büyük şirketlerin tasarımlarında bu renkler kullanılır. Nötr renkler de gri, siyah ve beyaz olarak ayrılır. Tamamlayıcı renk olarak kullanılır.

 

Kategoriler: Genel Bilgiler

0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir